Friday, January 31, 2014

weaning off pacifier

So dah one week Aariq is pacifier-less. Not that he's always on pacifier, masa nak sleep and to calm him down if he cries je but still, macam lambat kan considering that he's already 26 months old and he should stop earlier but sigh..asyik la kesian bila nak wean him off. Then the past 2 weeks, pacifier dia dah koyak tapi still suckable (does this word ever exist?) and I takut terkoyak time dia tidur ke or tak sedar. Tak ke scary tu? Last Friday bibik cakap dia cari puting Aariq tak jumpa so they went to Umi's house without the pacifier and boleh pulak budak tu tidur petang. Malam tu memang dia mencari la, terbangun 2-3 kali asking for his puting. I buat milk and he went back to sleep tapi kena tepuk².

Next day Saturday dia cuma ingat bila nak tidur je but told him takde or distract dia with something else. Thank God I was at home to monitor him during the weekend. Malam pon dia cari but the number has decreased day by day. Sunday evening the day I nak pergi centre tu, dia mengamuk sebab bangun tidur but no puting. Memang melompat² macam histeria. I rasa dia ingat but dia tak ingat nak sebut benda tu but bila malam, ok dia tidur. It went on and on for days till la today tapi progressing well. Puting tu bibik jumpa kat basikal lama Mika belakang rumah last Saturday and memang a sign la sebab yang letak situ pon Aariq sendiri. Now dah selamat dah buang.

Mika awal sikit la dari Aariq, 4 months earlier. Tak susah sebenarnya nak wean off, janji hati kering. Bila nangis pandai² la distract. Jangan surrender. If boleh buang puting tu siap² or tinggalkan kat mana² so that takkan amik balik. Macam Aariq, I keep on reminding him, dia yang buang puting tu, dah hilang tak jumpa. Ada la dia mintak nak tidur malam tapi dia gelak² meaning dia tahu la dah takde and saja² nak. Budak² memang akan cepat ingat dan cepat juga lupa. Best to do this before they turn 2 yrs old or better still masa 1 year old :)

No comments: