Friday, January 31, 2014

weaning off pacifier

So dah one week Aariq is pacifier-less. Not that he's always on pacifier, masa nak sleep and to calm him down if he cries je but still, macam lambat kan considering that he's already 26 months old and he should stop earlier but sigh..asyik la kesian bila nak wean him off. Then the past 2 weeks, pacifier dia dah koyak tapi still suckable (does this word ever exist?) and I takut terkoyak time dia tidur ke or tak sedar. Tak ke scary tu? Last Friday bibik cakap dia cari puting Aariq tak jumpa so they went to Umi's house without the pacifier and boleh pulak budak tu tidur petang. Malam tu memang dia mencari la, terbangun 2-3 kali asking for his puting. I buat milk and he went back to sleep tapi kena tepuk².

Next day Saturday dia cuma ingat bila nak tidur je but told him takde or distract dia with something else. Thank God I was at home to monitor him during the weekend. Malam pon dia cari but the number has decreased day by day. Sunday evening the day I nak pergi centre tu, dia mengamuk sebab bangun tidur but no puting. Memang melompat² macam histeria. I rasa dia ingat but dia tak ingat nak sebut benda tu but bila malam, ok dia tidur. It went on and on for days till la today tapi progressing well. Puting tu bibik jumpa kat basikal lama Mika belakang rumah last Saturday and memang a sign la sebab yang letak situ pon Aariq sendiri. Now dah selamat dah buang.

Mika awal sikit la dari Aariq, 4 months earlier. Tak susah sebenarnya nak wean off, janji hati kering. Bila nangis pandai² la distract. Jangan surrender. If boleh buang puting tu siap² or tinggalkan kat mana² so that takkan amik balik. Macam Aariq, I keep on reminding him, dia yang buang puting tu, dah hilang tak jumpa. Ada la dia mintak nak tidur malam tapi dia gelak² meaning dia tahu la dah takde and saja² nak. Budak² memang akan cepat ingat dan cepat juga lupa. Best to do this before they turn 2 yrs old or better still masa 1 year old :)

an evening at Tok Mi's

Bila dah petang hubby cakap dia kena standby pulak. He was stuck in this conference call so around 4 ish, took the boys to Umi's. Sempat la budak² ni main kejap kat luar. Minum petang makan keropok cicah sos cili then ratah udang. Sedapnya. Ikutkan nak je makan nasi tapi sebab baru je lunch tadi takkan nak makan nasi lagi kan? Sedar sedar la Eeja. Balik tu the kids nak nasi goreng..singgah tahpau kejap then balik rumah suapkan the kids makan. After Maghrib baru boleh jalan² but tak pergi mana pon. Tengok² lampu then the kids halfway dah tidur. Sempat la tengok fireworks. Aariq sampai rumah terjaga, dia pon sempat tengok fireworks then tidur lambat malam tu.

 muka garang
 smileee
mata mana mata

cuti umum

Today is a public holiday due to Chinese New Year and thank God I don't have to go to the office or anything but I am on standby though. In case la ada any issue ke apa. Will be maid-less for 3 days so pagi² dah machine baju, hang baju..never knew how much I miss doing this. House chores paling favourite adalah basuh baju, hang then lipat. Iron..no thanks. I'll pass :) The beauty about hanging clothes ialah boleh susun cantik² all in perfect order. Lagi best kalau tengah panas. For lunch I had this. Sanggup tunggu hubby balik solat tahpaukan sebab nak makan ni.

jemput makan!

Wednesday, January 29, 2014

story of my life

Another favourite song but cover by Boyce Avenue. Two thumbs up!

demons

Love this song! Infact the whole family love it. I think it's about humanity not actually demons demons. Best one from Imagine Dragons.


And here is the cover of this song, not bad! Guy who plays guitar, need I say more?



Sunday, January 26, 2014

sunday evening

Later that evening, I kena pergi centre sebab ada orang nak fix kan air cond. Went there with my partner without the kids then she had to leave just before Maghrib so I suruh hubby datang teman bawak the boys. Nasib tak lama dah. By 7.45pm dah settle and now the Fardhu Ain's room dah ada air-cond. Next tasks nak kena clearkan bilik depan and clean up kan the kitchen bagi presentable.

 they were doing this when i was leaving
 yang kecik tu macam faham je main
the boys at the centre. comot-comot dah masa ni

time for haircut boys

Rambut Mika ni cepat sangat panjang, dah la banyak just like me! This time saja bawak the boys to the saloon yang I selalu pergi. Aariq ni 2nd time kot gi barber so dia punya takut tu semacam je. Padahal potong sikit je sebab rambut tak banyak sangat, definitely follow daddy.

 mika relax je..admiring himself
tadaaa...sure tak lama je ni nanti panjang balik
dia siap tanya "mommy, kacak tak mika?"
bahasa jake&finn betul

asyik² pyramid

Actually we all macam cari cari la ride for the kids naik. Tak nak pergi I-City sebab macam ridiculous je fee dia semua then macam leceh with the crowd and all. Thanks but no thanks. Cari² if ada fun fair but tak jumpa pulak. The one kat Danga Bay macam menarik, but mana la ada kat sini kan. Last² pergi Pyramid our usual place hang out place..mana lagi. Kat sana ada ride gaks. See kids, just to make you all happy. Mika kalau datang sini sure request nak makan TCRS. Layan je la dia makan dulu before balik.


minum dulu
mika making funny face



 

looks like a real horse eh?

breakfast at Darus

First time Aariq breakfast kat sini. Memang jauh la from PH but used to be our favourite place last time and nasi lemak dia dari dulu rasa sama je. Aariq makan banyak betul. Roti canai almost habis, nasi lemak pon makan. Mika je nak roti telur tapi tak nak kedai punya, nak yang buat kat rumah. Haih la..tunggu la balik nanti baru mommy masak. Oh ni kat Darus, Subang. Malas jugak nak pergi sini sebab takut terjumpa orang² yang kenal but since takde tempat lain to breakfast, sini je la. Found one old entry about this place.



Saturday, January 25, 2014

jalan-jalan

Last visit to One City kan tak bawak Mika so dia request nak pergi sana and they had CNY deco at the lobby. Then we had dinner at Chillis, Citta Mall. Nasib the kids behave. Aariq makan pizza yang free meal for kids tu, Mika had fries. They have already eaten before keluar so that will do for them. Jarang dapat keluar malam, so macam best la once in a while we went out and lagi best sebab it was on Saturday night. I love it bila outing with the boys. Kecoh pon kecoh tapi seronok.


 paddington bear ngan mika tu dah sama besar je

zumba-ing with the kids..konon

Weekend memang tak sah kalau tak duduk diam. Usually weekend pon the kids tahu, mesti nak keluar punya be it dekat or jauh. That morning hubby ada bola, so as usual la, layan the kids. What we did was, berzumba! Saja je, pasang Zumba workout tuh then dance la dengan they all. They love the PSY - Gentleman song. Took a video tapi too big to upload here. Will do that later. Anyways, this video below was taken masa Aariq 10 months old and Mika 4 years old. Kecik je they all masa ni. Dancing is Mika's thing. Dari kecik asyik la suka dance. Part shake bum bum tu, even his teachers in RK dulu pon suka tengok.


Friday, January 24, 2014

throwback

Ada sedikit issue this morning at the centre. Staff/teacher yang selalu tunggu the kids from 7.30am - 5.30pm on MC and no one yang boleh bukak kan the centre that morning. It's ok, I can go there and open up the centre and wait for my partners to arrive. While waiting, ternampak la gambar ni.


Taken masa our Farm in the City trip. It was a fun outing with the kids and hope that the size will grow to double or triple by end of this year, InsyaAllah. Working with kids is really something, macam² ragam. I don't plan to do this full time yet but I will definitely help out wherever I can and contribute as much as I could to the centre. Nak gain experience. First thing first, we might need to hire another teacher. Anyone interested? PM me :)

Thursday, January 23, 2014

senang je rupanya

Bawak leftover kids' dinner to the office this morning. I'm sux at cooking. Nak buat nasi goreng cina pon kena mintak resipi sebab selalu tak jadi. So I asked for this simple recipe from my partner, kak Amie. Senang je rupanya but mine still kena improvise. Yang penting kena ada bawang putih, telur, some vege and if nak letak lada hitam kasar sikit. Itu saja. Oh letak la chicken ke, sausage ke. Cili padi tu I add on last minute. Of course kids tak makan kan.

Tuesday, January 21, 2014

pre-Fardhu Ain

Mika has started going to pre-Fardhu Ain class at Bistari Rainbow this January. Mula² tak nak pergi tapi we thought macam biar la pergi, bersosial sikit plus ada friends kat sana. School dia pon takde Agama class, if nak kena amik extra so dari bayar kat sana, why not bayar kat centre mommy. Staff dapat half price, class 3 kali seminggu, every Mon, Tues and Thurs 3 - 5.30pm. So far dia macam ok tapi ada la liat sikit bila nak pergi. Kena mintak tolong my mom hantarkan but if hubby is around, dia la hantar.

 suruh dia bawak homework sekali so if ada masa boleh buat
masa ni dia memang tak nak balik lagi selagi homework tak siap
semua orang dah balik dah..nampak tak gelap belah sana tu
while mika at the centre, daddy bawak aariq to the park
posing habis kamu yer

Sunday, January 19, 2014

Damon Salvatore

I know I know TVD ni cerita budak², tapi kenapa la comel sangat mamat ni? They made a cute couple too. Just that now the relationship is off but this girl has nothing to lose kot if boyfriend dah hot macam ni. This Nina pon not bad herself. I like her laugh and voice. Comel. Hahah..oh well..watch the clip yourself. The chemistry is there. Tapi memang weird betul la sebab I tak pernah tahu pon about this TV series padahal sama time dengan Gossip Girl. Hubby is kind enough to get me the season packs from 1 - 4 tapi dia cukup tak suka if I mention si Damon ni. Hahah..I suka character dia je, tapi mamat ni from the interviews ke apa character lebih kurang je macam si Damon. Buat lawak semua, even he admits dia tak banyak beza dengan "Damon". I have no one to talk to so blog je la dan dah jadi mak² ni mana la ada activity luar sangat, so layan tv series je la yang paling happening pon.


Ian Somerhalder/Smolderhalder sebab suka je nak smoldering eyes

Saturday, January 18, 2014

One City rooftop view

Dah petang tu ingat nak check out One City rooftop view. Mika tak nak ikut so kita bertiga je la. Before that dah siap² suap makan sebab baru lepas berendam, sure lapar. 

aariq making faces..dah pandai dah buat expression
takut tak? glass panel ni nampak sampai G floor and the rooftop tu tingkat 10 kot
 view from the rooftop
nampak go-kart, tol usj then overlooking usj 20 
 cantik pose kamu

We had dinner dekat one of the restaurants in there. Apa ntah nama but ok la the food. One City ni takde main attraction la like supermarket ke, department store ke. Banyak kedai kecik² yang macam tak pernah dengan pon nama. If ada AEON or Parkson ke kan best.

bubble away

Saja je separatekan entries..baru macam banyak sikit..padahal...malas! Balik tu the weather macam tak panas sangat. They all nak main bubble. Apa apa je la yang buat you all happy. Masa on the way balik we all tahpau Nasi Kandar Zainul, PJ then the kids makan nasi ayam Kak Laili, SJ. Reason 2 tempat yang lain sebab nak hantar ipad kat SJ and total cost is RM400 to repair the screen. Gulp. Second time dah ni, first with the old ipad and now the mini one. Need to find survivor casing for the mini one. 


kids with toys memang inseparable kan?

Lepas pergi Machines, had breakfast dekat Midvalley. Honestly, I rasa MV ni too huge la. If dulu time belum kahwin best la but now with the kids, rasa cam semak. Dengan crowd lagi. The kids nak pergi Toys R Us so pergi la we all. When you have two boys, stuffs yang they all nak pon semua superhero like. Yang kecik tu pon dah kenal almost all superheroes.




machines service centre

Guess what..screen mini ipad macam rosak pulak. Rasa Aariq ni dia baling and that thing jatuh face down. Still boleh guna tapi macam cacat la sebab ada line hitam one side. Why bagi Aariq? Sebab berebut if ada satu je ipad. Initially memang tak nak bagi but tak sampai hati la asyik gaduh je. Yang besar tu patut Aariq pakai and Mika pakai kecik punya but don't know why that day Aariq pegang yang kecik. Baru je beli kot, last year August and still under warranty. Nak claim warranty kena gi Machines yang Service Centre dekat Northpoint, Mid Valley. Had to be there early so pukul 10 dah sampai sana. Bad news, warranty tak cover sebab dia cakap dent kat belah dalam so warranty is void. Hhhhmmmm...kena la hantar repair sendiri. Oh well..some of the photos sementara tunggu daddy settlekan ipad tu. Kat sini memang ada apartment, memang cantik la. I bet the rent is super duper high too. Jalan kaki je to Midvalley and dekat dengan KTM.



Friday, January 17, 2014

kerja lagi on a public holiday

Bila semua orang enjoy cuti on a public holiday, the company that I'm working with boleh pulak tak observe Thaipusam so kena la kerja. Ada plan nak ambil cuti but then, save it for later² kot. Pergi kerja macam hari² biasa cuma awal sikit and I took the chance to start the KPI session with my team. Though dah new year, but we just got the green light from upper management to conduct the KPI session so hari ni je I dapat complete 3 sessions which leave me with 4 more. I'm managing 7 people dan seriously cannot complete within a day. Penat cakap, penat otak gaks nak fikir². So 3 cukup for today. Told my boss that I nak leave early sebab hari tu kan datang time PH and of course dia ok je. Left at 3.30pm. After Asar bawak the kids keluar and ingat nak check out this new mall dekat TTDI Jaya. Oh my..mall dia macam BORING. Kedai pon cam tak banyak then tak familiar je. Terus rasa cam dekat kampung mana ni? Even kampung pon lagi advance kot. Mall besar cantik tapi kedai² dia tak hidup. Ada MBO la tapi but that's it. Tapi dalam boring² tu, ada pulak this ride. So apa lagi, kids mesti nak naik kan.

mika dah pandai control dah 
dulu asyik la terbabas je
video

Thursday, January 16, 2014

sepah²

These pics were taken time the boys at their room. Dah nak tidur pon sepah². Ada je benda nak main they all ni.


my friend tengok gambar ni dia nampak jari mika yang debab² tu..
haah la debab² sungguh jari. mika mika

Wednesday, January 15, 2014

my current addiction

Kenapa baru sekarang je I found out about this tv series huh? Actually bagus jugak sebab boleh marathon from season 1 - 4. Dia lebih kurang time Gossip Girl dulu but serious tak pernah nak ambil tahu. Now dah season 5 and I'm glad I have all 4 seasons to watch back-to-back. The Salvatore brothers ni sangat la yummylicious especially si Damon tuh. Dah la bad boy tapi dia cam funny. Ada je line² dia yang memang funny la. Bad boy tapi handsome tapi comel tapi funny. Camna tu? Citer budak² pon citer budak² la yang penting handsome. Dan si Damon ni ada this kind of smoldering look which is so sexy. Wow..hahah. Dah la relationship dia dengan adik dia macam cute je. Gaduh then baik then gaduh. Bukan love story semata² and way better than T.w.i.light. Haih..teringat vampire Angel dalam cerita Buffy the Vampire Slayer. I was addicted to him like crazzzyyy. Siap leh hafal² dialog then berani nak tengok malam². Time tu mana ada PC semua, so sanggup la tunggu depan TV, pukul 10 ke 11 kot cerita dia. 

semua pon hot. u lucky girl. off screen couple gaks Elena and Damon ni but breakup dah kot 
 
 damon yang belah kiri tu ye
the salvatore brothers