Wednesday, October 23, 2013

quick one

We went for short getaway during my birthday weekend..and oh, a year older means a year wiser ye tak? The only word I can say is Alhamdulillah :) Will post the entries soon and as usual kena la backtrack the dates


Monday, October 21, 2013

Day 3 – Birthday/Check-out

So someone is a year older today. Alhamdulillah. I’m happy with what I have achieved so far dan sangat bersyukur dengan apa yang ada sekarang. There’s a new opportunity too waiting in which I will share when the time is right so macam look forward sangat to a brighter future, InsyaAllah. Apart from another year older which I hope wiser too, I’m just thankful to be surrounded by the loved ones be it family or friends. Hubby brought me and the kids for short getaway, so sangat appreciate his effort walaupon both of us macam not well that period. Hadiah mana hadiah? :D

That morning before breakfast, ada cake cutting session. Sempat la nyanyi happy birthday. Cake one piece je, tu pon tak habis. Our family bukan kaki kek sangat. Not really a surprise la sebab I ada je masa hubby belikan kek then konon nak surprise lepas mandi they all nak nyanyi, tapi I laju sangat tak sempat. It’s ok, I appreciate it very much.



After breakfast kids request nak swimming and main pasir for one last time. We had fun at the beach sebab macam quiet je. It was Monday, hari kerja..crowd pon takde la. Wave surprisingly kuat, maybe sebab pagi kan. Mika had fun with the wave, main lompat². Bukan Mika je, I pon. Aariq pulak concentrate main pasir sampai tak kisah kena tanam. Dia relax je duduk diam. Bila they all happy, of course I pon happy.


Balik bilik Aariq took his nap, tunggu dia bangun then at 11 kot we all dah check-out. Lunch dulu then baru gerak balik. The end of our short getaway/birthday celebration.


aariq baru sangat bangun ni 
muka pon biasala masam je. last pic tu dia tengok mika slack je
  baju aariq ngan mika tu mmg plan pakai sama
but hubby and i coincidentally je sama and match with the kids pulak
 see you again! don't know la when but it was a great getaway

Sunday, October 20, 2013

Day 2 – Activity by the beach

Sampai hotel and guess what, bilik tak kemas lagi so kena la tunggu. Tu je la downside kat Swiss ni. Tak tau la if sebab that weekend ada something going on, so dia cam slow sikit. It’s ok, lepak kat play room lagi la.



Dapat masuk bilik, rest kejap but the kids memang tak nak tidur langsung. Tak sabar nak turun bawah. Asyik la pandang swimming pool. Weather ok la, tak panas sangat sebab baru lepas hujan. The best part kat sana budak² ni enjoy main pasir. Laut tu memang best la kan, tapi tak mandi pon. Sebab ombak dia boleh tahan kuat. Duduk tepi² je, main layang² which is so relaxing.




  mika ni penggeli orang nya. sampai betis je pasir tu
aariq tak kisah, setengah badan pon ok
 lepas mandi kelaparan la..abis roti gardenia krim tu sorang satu
 sambung mandi kat bath tub laks..air panas, sedap la kan
lepas mandi tu i sapu vicks kat badan masing² then pakai kan socks

For dinner that night, hubby sorang je keluar tahpau. Malas dah nak keluar, sebab penat. Room pon comfortable sebab we all amik extra bed for Mika and baby cot for Aariq. Katil tu besar je sebenarnya to fit us all but hubby la, tak nak the kids tidur sama..huhuh. Right at midnight my other half wished me happy birthday tapi I kan flu and all, that time I dah tidur dah, sedar pon mamai² je. Thanks B, I love you!

Day 2 – Turtle Sanctuary/Kuantan town/Teluk Cempedak

rise and shine
breakfast spread was good.
kids je la tak duduk diam, so tak leh nak enjoy sangat
orang sebelah tu saja la buat tidur..ishh bahaya betul
buat muka pulak..huhuhu

Turtle sanctuary ni dekat Cherating, about 20 mins drive from Swiss Garden and next to Club Med. Swiss Garden not really in Cherating, dekat Beserah. Dia macam rumah lama je and entrance fee is nil tapi ada la letak tabung cam if you nak contribute sila kan. Basically tempat ni tempat penyu la. Dah nama pon turtle kan. Ada yang kecik then ada yang besar. I guess kalau dapat tengok yang belah malam tu lagi best tapi rasa now bukan season dia. Kejap je kat situ..30 mins? Hehe. Nothing much to watch pon.

banyak kan yg kecik tuh


Done with that, we all ke Kuantan pulak, pergi East Coast Mall and had lunch there. Pusing² jap then on the way nak balik tu, Aariq ni boleh pulak cakap “bird” dia sakit. Pastu bila I bukak pampers dia, memang nampak dia cam pee tapi sikit² and dia cakap sakit. Adoiiii..siap nangis tapi nangis sikit je la ke merengek. Ada la 3 kali dia cakap so macam tak sedap hati, jom la ke klinik. Actually my aunt ada je kat Kuantan ni, adik Abah and she’s a doctor at one of the private hospitals there. Tak tergerak pon nak call. Maybe it’s a sign kot suruh call but ingat nak pergi clinic dulu. If anything major, we’ll call her. I takut Aariq kena infection sebab semalam main pasir then masa travel tu, pampers dia berat kan. Doc check and he said, takde apa pon. Dia cakap maybe sensation nak pee tuh je. Betul la tu ok sebab lepas tu ok je. Singgah Teluk Cempedak tapi tak turun pon tapi memang dah dekat sangat la dengan rumah my aunt. Takpe, next time if pergi Kuantan lagi, we all singgah ye. Ni pon cam rushing je nak buat macam².

ni la budak yang buat mommy panic kejap

Saturday, October 19, 2013

Day 1 – Cherating, here we come!

Lepas fikir², I decide nak gi Cherating sebab tak pernah sampai sini lagi. Dulu masa kecik ada la singgah² on the way to Terengganu but that was like lama sangat la. Kuantan pon I rasa 2-3 kali je kot sampai, so jom la kita ke pantai Timur. Gerak from PH agak lambat, sebab before gerak ada few stops kena buat. So lebih kurang pukul 11 kot baru gerak betul². Yang tak best, hubby and I ada cough and flu. Haihh..tak seronok la nak jalan but nasib baik the kids ok je. Singgah kat R&R Genting ke apa..yang ada McD tu, the kids biasa la sure nak fries and nuggets. They all ni tak tidur langsung. Aariq je la tidur sekejap. Tak sampai pon satu jam padahal nak travel tu kan 3 jam lebih camtu. Nasib dia duduk diam dalam baby chair. 

Selamat sampai around 2 and lunch dulu. Tak pilih mana² kedai pon. Mana ok, we all makan je. Then check-in tapi bilik tak siap lagi. It’s ok, lepak kat play room dulu but lama gaks la, 1 jam. Will be staying there for 2 nights. One night hubby redeem HP points dia then another night amik room with seaview. Sebab kena tunggu lama, hotel bagi option late check-out or free upgrade and of course pilih free upgrade sebab room yang pakai points HP dapat garden view je and we all memang plan nak upgrade, so ok la. Hotel wise, ok. Cantik, comfortable, bersih, selesa. Cuma housekeeping je la a bit slow. 

Rest kejap then lepas Asar the kids tak sabar nak pergi pool dan main pasir. We were there sampai 6 lebih macam tu, balik terus mandikan the kids, berendam dalam tub then keluar dinner. I ada je list of places nak gi makan tapi sebab the kids ni unpredictable, pergi dekat² sudah. So kedai mana entah we all pergi, makan nasi gulai kawah. Balik je hotel semua keletihan. Sempat tengok movie Superman halfway je then I tertidur. Penat betul. Part tak best terjaga tengah malam tengok semua orang tidur. Time tu la bayang macam². So switch on TV, bukak lampu baru boleh tidur balik. Kejut hubby tak bangun pon. Huhuhu


love the pool
mommy yang over
mika always smiling
aariq opposite pulak. muka macam ada masalah je


can you see the resemblance? honestly i can't. kening je dengan nose je kot sama
getting ready for dinner. nampak comfortable kan? memang pon
the one and only photo of food taken during that period

Friday, October 18, 2013

Day 6 part ii - Brisbane City & Airport

18 March 2013

Said our goodbyes to Uncle A and family and made our way to Brisbane at about 4pm macam tu. From GC to Brisbane ada la dalam 45 mins. Tak nak travel after 5 sebab takut jam. Flight lambat lagi kul 11 tapi better early la dari lambat kan. Kat airport boleh la nak rest.

Brisbane macam a quiet town, business centre pon iye jugak. Tak sure la betul ke tak sebab the places we went that day semua pon macam quiet je. Everywhere ada office building and we all pusing² cari park yang boleh lepak and finally found one depan hospital. Can't remember which hospital tapi sempat la pinjam washroom. Kat park I suap la the kids makan sikit.

Since semua orang dah lapar, pergi makan dulu at this restaurant called Little Malaysia. It is listed in the Halal directory so makan tanpa rasa was². Order fried rice, roti canai and around 7, we made our ways to the airport. Our rented car, we all return kat airport. Collect and return kat airport. Senang.

kul- brisbane - gold coast - brisbane - kul


Kat air port lap² badan the kids, change them into baju yang selesa sikit and we did nothing much. Check-in took us quite some time. Don't know la sebab orang tu lambat ke apa but lama la. Stroller dah kena simpan dah, nasib ada chairs yang comfy for Aariq to baring sebab dia dah tidur before naik plane. Jalan² around air port and that's it. By 11 dah boleh boarding. Family with kids boleh board dulu which is good.

aariq dah sleepy time ni tapi masih nak kunyah²
kat sana kerja dia makan je. sebab 2 weeks before kan baru discharge
baru ada appetite la ni
mika mika..siapa suruh buat macam ni..mesti aunty zira

Best la holiday ramai² macam ni. Although ada la few hiccups here and there tapi macam ok sebab kids behave je. Dalam flight pon behave which is super good. Selamat sampai rumah 7am the next morning. So where to next? :D

Phewwww..glad I managed to post this super long overdue entries. 7 bulan delay. Oh well, better late than never, ye tak?

******** end of trip ********

Day 6 part i - Check-out & Harbour Town again

18 March 2013

Sadly this is our last day in GC. Flight back malam tu, pukul 11. If kat Aussie check out time is at 10am. Boleh nak late check-out but sebab ada plan and also relatives here, boleh la nak tumpang solat, fresh up etc before going to the airport. Lucky us! :) Apartment, nanti if ada masa, I explain more in another entry. Memang sangat recommend if nak duduk sini. 

what? we are leaving already?

To kill the time and also because tak puas shopping semalam, not me yer, we went to Harbour Town again. The kids nak naik train ride yang bawak pusing² around Harbour Town tu, so ok la.


when will i see you again?

That day pulak tak panas sangat, more like windy. Duduk² kat luar ni layan the kids. Lunch we all makan Kebab je tapi the kids masih ada bawak bekal nasi. 

mika bullying aariq




Singgah rumah my uncle after that, freshen up and whatnot. Sempat la we all makan nasi lemak. Almost 6 hari tak jumpa nasi lemak bila jumpa cam sedap sangat. Sambal dia sedap, memang bertambah la makan pastu my aunt sempat bekalkan for the kids to eat later. Thank you so much Uncle A and Aunty J for your hospitality. Dari tolong check-in, beli kan groceries, dinner, pizza, then bagi recommendation to this and that and not to forget pinjam kan tempat for us to kill the time. Sebab our flight pukul 11 malam, so imagine if we have no where to go. I don't think you will read this but from the bottom of our hearts, we thank you both for everything! 

******** end of day 6 part i ********

Thursday, October 17, 2013

Day 5 part ii - Robina Town Centre & Surfers Paradise Beach

17 March 2013

Done with shopping more like my mom and sister je yang banyak shopping, we all singgah rumah my uncle to send my dad. My uncle ajak dia for a golf session pulak. They live at Robina which is tak jauh jugak from our apartment. Say 20 mins drive? Dah drop my dad then we all lunch dulu kat Robina Town Centre.


can u spot our Starex?
Since Nandos kat Australia adalah Halal, makan tu je la

On the way balik, singgah japs kat beach. Esok dah nak balik dah so this is the only time nak pergi. Plus weather macam best je. Windy² sikit dan sejuk! Dapat jugak jejak kaki kat Surfers Paradise beach. Aariq ok je tak takut air, Mika tak nak turun langsung. Dia kan geli dengan pasir tu.

baru bangun tidur, muka pon emo
love it!
my Umi
i found this photo funny. birds tu posing ke apa for my brother
with koala like mickey mouse
konon angin kuat sampai terbang la..mmg kuat pon angin time ni
singgah rumah my uncle an his wife made us these. Thanks aunty J!

******** end of day 5 ********