Thursday, September 26, 2013

RK no more :(


Received this letter yesterday. Sob sob. Looks like we have to say goodbye to Real Kids. PH branch will be relocated to Sunway. Memang tak la nak hantar jauh ke situ. The nearest one pon kat USJ 12. Sedih sebab dah 2 years Mika kat sana then memang all this while we like the program yang they all offer. Masa survey² school for Mika memang yang ni paling we all berkenan. Eh survey 2 school je kot dulu. Yang lagi satu tu cam tak berapa nak suka sebab too big. Remember this post? (budget orang tahu la blog kamu tu eeja nak remember remember bagai) Tapi sedih² pon memang ada rasa nak tukar kan school cuma time tu 50-50 sebab time concert tu, best je tengok budak² 6 yrs old graduate especially those yang dari 4 yrs old dah kat RK. Tanya teacher dia tadi, dia cakap management's decision. Even the staffs pon unsure on their status yet. Nak cakap tak ramai student, ada je ramai. Btw, Mika's teacher pon dah lama takde kat RK. Don't really know what happened to her. Dah tanya but they all macam P&C je. Teacher dia since Mika 4 yr old la. Memang dah ada bond. I guess it is a sign to change school.

Anyways, masa we all pay for 2013 semester fee last time, we all tak tahu pon nak ada Brainy Bunch kat PH. Fyi, RK agak advance bab² semester fee ni. Few months before school habis, dia dah tanya if kita interested tak nak enroll our kids to RK next year and to pay at least half to confirm the place and another half just before the new sem starts. Bila dah settle sem fee and all baru tahu la, ada rupanya but memang ok je la with RK. Ada gaks rasa nak tukar Mika ke BB but since dah pay for his sem fee tak la nak tukar. Maybe time Aariq boleh consider.

Tapi now dah relocate, memang kena cari la school lain. School still ada sampai end of sem btw. Next year onwards je takde dah. Kat PH ada la few options:

  • R.E.A.L Kids
  • Q-Dees (ni the other school we all survey dulu)
  • Genius Aulad
  • Little Caliphs
  • Brainy Bunch
  • Smart Reader
  • San Lorenzo Montessori (ada 2 centres kat PH. one in our own laman)
  • Kinderland (in our own laman too)
  • Tadika Sinaran Intelek
Errmm..I think yang listed above are the popular ones. Tak silap montessori method only for Brainy Bunch and San Lorenzo. Not sure for others. Tadi hubby dah register online for BB as that is our first choice now. Nak cari Islamic based and dia ada program till 3pm. Next year Mika dah 6 yrs old so kena hard work sikit in preparation for standard 1. 

If possible nak cari school yang ada daycare skali coz you'll never know kan. Now ada la maid but tak tahu esok lusa camna. Kat my office ada je REAL Kids + daycare, same building (convenient kan?) tapi applicable kalau takde maid la. Kang I hantar sini bibik goyang kaki pulak kat rumah. Sah² kena amik full day sebab jauh nak commute. It's ok. As much as I like the program, tak boleh consider this option sebab tak applicable. Let's wait for BB to get back to us first. If full baru cari option lain. Wish us luck!

No comments: