Tuesday, October 1, 2013

berbual kosong

Oh after the ERL ride and trip to Alamanda, we all singgah Subang dulu before balik sebab nak gi clinic. Aariq dah 1 week cough although siang tak batuk sangat tapi malam sure batuk. So nak la check if ada apa² kan. I bab² cough ni memang particular sebab dulu Aariq hospitalised bermula dari cough la. Doc check his lung clear, phlegm pon takde so dia just advise tambah lagi satu ubat then bagi once a day jer which is at night sebab dia batuk memang malam je teruk. Siang almost tak dengar dia batuk kecuali dia tidur la. Then come next Wednesday, selang sehari bagi ubat. Mika time kecik even now pon selalu gaks batuk². In fact time kecik 1-2 yrs old selau kena neb. I guess it runs in the family la. Hubby memang ada allergic ni. Allergic habuk, kain², yang gatal² tu dia allergic la so of course turun kat anak kan. My dad's family pon memang ada history lelah ni. Alhamdulillah bukan yang major one. Bila besar dia hilang sendiri.  Now memang jarang kena neb. Last masa hospitalised early this year and even for Mika first time since the last 2 years.

Aariq on the other hand, neb masa hospitalised tu je. Dia different case sikit kot tapi ciri² allergic masih ada cuma very mild. One of the reasons we all tak keep the cat sebab tu jugak. Cat tu masuk rumah then bulu sana sini, not good for health. Plus stray cat kan..lain la memang betul² jaga bawak gi vet, vaccinate and all. I'm a cat lover but I love my kids even more. Boleh ke statement macam ni? Boleh je la..

Oh back to the doctor's visit, since that one medicine plus ubat² lain still ada and tak pernah guna pon lagi, doc tak charge apa pon not even for the consultation. I love the doc! Dah la baik, thorough explanation pulak tu. Berbaloi la pergi jauh ke Subang tu. Aariq pon memang tak takut langsung. Dia siap offer diri dia untuk di cek. Berdiri kat weighing machine sendiri, bukak baju sendiri, bukak mulut sendiri dan paling best duduk kat kerusi tu sorang². Mommy tak pegang pon. Good boy. Doc memang pandai la layan dia. So it's either this doc or Paed kat CA terus if nak jumpa. Yang lain sometimes bagi ubat punya la banyak, tapi macam tu jugak result dia. If ikut I, apa² I tak puas hati, terus ke CA la jumpa Paed terus. Sebab ada history pernah hospitalised kena la extra precaution. Biar la orang nak cakap sikit² hospital, sikit² hospital..biar la, situ je kot I rasa secure. Usaha of course kena ada tapi yang perlu ada doa jugak yer. Enough babbling..till then.

No comments: