Friday, August 9, 2013

raya day-2 part i

Raya day-2 is our balik kampung day. Konon la nak gerak awal pagi, tapi cam breakfast, then nak siapkan budak² lagi, by 10 gaks we all gerak. Ikut LEKAS tak jam tapi bila dah masuk jalan kampung, lepas Ulu Bendul to be exact, kereta memang beratur la. The kids tidur tapi sampai jalan kampung dah bangun. Nasib bawak bekal chicken sticks, so they all makan tu alas perut. I goreng 8 ketul, Mika walloped 4, Aariq 3 pieces lagi satu hubby makan. Sampai Bahau pukul 12 tak silap. Normally on 2nd Raya, my grandma’s siblings akan datang visit their sister. Tapi this year since my mom is hosting an open house the weekend after Raya, they all decide nak gather time tu je. So just us and lunch adalah meriah. Nasi minyak, daging kurma, ayam masak merah, acar timun, ketupat, lemang, rendang, kuah kacang. Macam-macam ada. Lontong is not common in our family. Rasa tu Johor punya tradition so saya adalah tak pandai nak makan lontong. 

Ingat nak buat sesi salam² dan amik gambar tapi my aunty’s family busy with guests that afternoon so acara ditunda ke belah petang. This year memang tak muat nak tidur rumah my grandma, bilik sikit, orang ramai..so tidur hotel la kita. My dad and brother pon tidur hotel. Lepas solat Jumaat, we all check in hotel dulu then petang datang balik

baju kurung saya besar. tapi sebab color cantik, amik la. kena alter ni 
ni time tengahari, masa tunggu the rest datang
aariq biasa la, koala bear. mana mommy, situ la dia
2nd time dia datang sini, so tak familiar lagi. first time last year, 10 bulan camtu

No comments: