Saturday, August 31, 2013

muntah-muntah

Our day started with Aariq bangun dan muntah. Around 6am dia macam cough sikit then muntah tapi first time tak banyak. Second time lepas minum milk. Lagi sekali masa hubby mandikan dia, tak lama pastu, lagi sekali dia muntah tapi keluar air je. Haih..ni macam kes muntah² tahun lepas ni. See here and here. Clinic pulak memang tutup kan sebab public holiday. Ada je kot normal clinic tapi if kids unwell, I memang prefer ke Paed.

 kesian nya muka
suruh dia pegang benda tu, dia pegang je
 pandang slack kat mika sebab boleh gelak², orang sakit ni
 amboi mika..happy nampak
my boys on saturday morning

Breakfast dulu then off we went to CA. Terus ke ER. Since bukan emergency sangat, we all register tunggu turn dulu. The MO check cakap tonsil Aariq swollen then merah. Dia pon dah nak start fever. So doc prescribed antibiotics and some oral medication. Masa tunggu nak settle payment and all, sempat la the kids makan roti for breakfast. Mika breakfast kali ke-2.

masa ni mika tak nak aariq dekat dengan dia 
at CA

Dah balik rumah bagi la Aariq antibiotics. Cam pelik gaks napa doc terus bagi antibiotics tapi dah doctor suruh, ikut je la kan. Around 10 macam tu dia nak milk. Lepas je dia habis milk dan golek² nak tidur dia muntah balik. Perut tak selesa la tuh. Time ni pon dah feverish sikit. I macam tak puas hati gaks dengan explanation MO so I buzz la my friend if dia ada tau any Paed yang open today. If by petang Aariq still muntah², ingat nak bawak ke another clinic for a second opinion. My friend cakap if anak dia unwell, selalu dia check kat this clinic. Call and they are open. Standby je la in case tak ok lagi by petang. Hubby pulak tiba² dia pon unwell. Tak muntah tapi cam flu. I masak light lunch je. Vege soup for the kids yang they all makan jugak la tapi bila dah anak sakit, mak dia yang takde selera makan. Mika then keluar with hubby. Baju², bedsheet kena muntah tak leh pulak nak basuh sebab kekurangan air. Ishhh..sungguh tak selesa.

Alhamdulillah by evening, tak muntah dah Aariq. Bila nak mandi petang je tengok tank dah kosong. Takde air setitik pon. Nasib rumah my mom ada air. Tak putus langsung. Pack barang, tidur rumah dia. Believe it or not, first time I tidur sana after almost 2 years they all pindah. Aariq pon ok that night, tak la meragam..just masa nak bagi dia ubat, dia muntahkan balik and right after that macam cirit pulak sebab kesan antibiotics tu but he's one tough boy. Muntah² pon nangis sikit je.

No comments: