Thursday, July 25, 2013

some bits on Iftar

This year still ber-iftar dekat rumah Umi but macam tak kerap like last year and year before. Reason because sebab the kids, alahai..leceh nya. Bila sampai, Aariq dah sebut "ish" - fish. Means kena la bagi tengok ikan dulu. Then nak bagi fish makan pulak. Pastu, nak main golf lagi. Time dah nak pukul 7 kan banyak nyamuk, today memang habis la kena gigit.

Pastu time berbuka for sure akan kacau sebab bagi dia macam tak fair semua duduk kat meja makan ramai², dia tak duduk kat situ. Even though bibik ada tengok kan dia but still dia nak kacau orang. Tak bagi, mula la nangis bising. Itu je kamu tahu ye anak²? Bila dah duduk, nak kacau tu, nak kacau ni walaupon before berbuka dah bagi dia makan kenyang².

Mika pulak ikut mood. Ada masa dia ok la tengok je TV but bila datang mood tantrum sebab penat, I can go crazy you know? T____T So bila ok, pergi la kami ke rumah Umi or else, berbuka kat rumah je. Sometimes Umi suruh pick up lauk. Aaahh..thanks so much Umi!  Today at Umi's, ada lauk sedap. Ikan masak asam pedas, sayur pucuk ubi celur makan dengan sambal belacan..memang sedap la. Mula² hubby sendukkan nasi, I cakap ok cukup pastu boleh pulak buat 2nd round. Control makan sikit boleh tak?

Iftar kat rumah adalah sangat express. Hubby and I will eat first, bibik will look after the kids. They can just stay at living hall upstairs, watch tv ke, buat la hal masing² so kat bawah adalah aman. Baru la enjoy nak makan. Tapi kat rumah makan tak tambah yer (usually la :P)

Usually by 8, dah settle then 8.30pm time they all golek² dalam bilik layan Baby TV pulak. Selalu I la akan golek sama, tapi tak best sebab akan tertido. Sedar² dah midnight. Bagus la tuh, lepas makan tidur. Nevertheless, tak kisah pon Iftar kat mana², yang penting, food and also the company. Tapi of course rumah my mom lagi best la minus the kids buat hal part :)

No comments: