Monday, June 10, 2013

Krabi - Day 2 (Phi Phi Island Tour)

Woke up early that day sebab nak breakfast then nak kejar trip to Phi Phi Island. The pick-up will be at the hotel at 8.20am like that. Breakfast kat sini not bad. That morning ada fried rice dan lauk² then boleh request scramble egg/omelet. Nampak I makan toast but percaya la itu adalah starter. Pick-up tu sampai awal pulak so he had to wait for 10 mins like that sebab time tu baru pukul 8.05 kot.

Then dia pergi kutip orang² lain kat nearby hotel and we all kumpul kat tour kiosk tu at 8.50am like that. By 9am when everybody dah register and semua orang dah ada, naik pick-up balik and this time to the beach yang ada speedboats and all. Sigh..nama semua tak ingat sebab sibuk tengok jalan, usha² tempat. Tapi that place memang semua boat park kat situ la.


Journey to Phi Phi Island adalah dalam 45 - 60 minit, depends on the wave. Masa dalam boat, we were told tak boleh pergi Maya Beach sebab strong current there. The day before, ada one boat terbalik at that area. Takut giler. Rugi la sebab Maya Beach kan cantik but what to do, safety comes first. Naik speedboat boleh bagi heart attack. Asyik la terlompat²..I takut terbalik je. Huhuh..but experience la kan. Masa nak pergi weather sangat cantik. Sunny and bright. Even masa sampai first stop at Bamboo Island pon weather masih cantik. Bila nak depart from Bamboo Island tiba² langit jadi gelap then mula la hujan. 

Bamboo Island
dah pergi dua orang, amik gambar sendiri² la

Next stop is Phi Phi Island for lunch. Time ni hujan lebat tak ingat la. Bukan basah sebab kena air laut, tapi kena air hujan. Time ni hubby and I macam nasib baik la tak bawak budak². Lunch was great and they served halal food. Semua dah include dalam package. Sebab still raining, we all decide nak turun je laut. Sebab memang akan basah pon kan..dapat la snap few pics.



We were at the island dalam 1 hour kot. Then sebab hujan makin lebat, kena gerak awal sikit. On the way back, the boat stop for snorkeling session. I didn't get down pon sebab air macam tak cantik. Duduk la diam² dalam boat. Time nak balik, tak tahu la memang kena drive laju² ke or driver ni nak test driving skill tapi memang laju la dia bawak boat tu. Rasa cam nak terbang. Mula la I imagine bukan². What if time laju² tu boat terbabas ke or terpelanting ke..horror nye. But the driver and his friends, ok siap leh gelak². Then ada sorang makcik dalam boat tu, relax habis. Tak bunyi langsung. Either dia memang hebat or takut sangat but respect la. Ada jugak yang sea sick, tapi Alhamdulillah, I survived!

Selamat pergi dan selamat sampai. Teringat² muka the kids masa atas laut tu. Jangan la jadi apa² kat we all..huhuh sampai macam tu sekali fikir. Not just me, bila dah sampai tu semua macam tepuk tangan..nampak sangat semua takut. The pick-up then hantar one by one to the hotels. Sampai hotel, terus mandi sebab sangat berpasir then order-in food sambil tengok movie. Best nya!

No comments: