Sunday, June 9, 2013

Krabi - Day 1 (Departure, Arrival, Check-in, Tour Booking)

So my husband kidnapped me on our 6th anniversary and I only knew about the destination 2 weeks before the departure date. Tapi dia dah mention la awal² suruh apply leave for these 2 days sebab nak pergi somewhere dan tak boleh bawak kids. Arrangements and all dah dibuat with my mom so lega la the kids part dah settle. I honestly thought within Malaysia je, paling jauh pon Spore sebab husband is not the type yang suka island² ni but I memang suka walaupon swimming skill entah ke mana tapi main air memang suka. Tak terfikir langsung nak pergi Krabi though memang ada dream nak sampai sini. Thanks so much husband for the surprise! I love you so much. Gaduh² gaks, tapi mesti la sayang lagi lebih. Ok enough of PDA!

Depart on Sunday morning, 7am. Since our flight adalah pagi, that Saturday night dah kena tinggalkan the kids at my mom's. Tunggu they all sleep dulu baru la I gerak balik rumah. Sedih giler tapi sebab fikir ala..3 hari 2 malam je plus quality time with husband, tak la sedih dah (tipu, masih sedih tapi boleh la control). I pernah tinggalkan Mika about a week time gi Sydney dulu, then Aariq pon pernah masa gi Kedah-Penang last year so okay la..not a first timer.

That morning, we drove to LCCT. Left the house at 5.20am. Sebab dah online check-in, no need la rush sangat. Breakfast at McD and boy, dapat full attention from husband. Takde scene² gaduh dengan anak², scene makan laju² mahupon scene muka marah. Boleh makan dengan tenang dan take own sweet time. Hey, we should this more often. Flight 1.5 hour camtuh je, 7.15am depart, 7.30 dah sampai sebab Krabi lambat 1 jam.


Since no kids, no stroller, luggage bag pon satu je, we decide naik bus je to the hotel. Sorang THB150. Those duduk kat Krabi, halfway akan turun dari bus then akan naik transport lain to their hotels. Yang tinggal those yang duduk kat Ao Nang. Bus akan tanya which hotel then dia akan stop depan² hotel sebab hotel kat sana dekat² je. Jalan nak ke hotel lalu jalan² kecik, macam kat kampung je.

Sampai hotel macam awal betul, pukul 9 kot. Memang we all plan tak nak masuk bilik pon sebab too early plus nak kejar elephant trekking (sapa la tu beriya sangat) dan memang budget bilik tak ready sekali dia cakap dah ready. Superb! Terus letak bag kat bilik, freshen up then to the town we go. I will review about the hotel in another entry. Chewah..nak review pulak.

Welcome drink and waiting for our turn to check-in
Hotel provides shuttle to town, only 5 mins ride
Jalan kaki pon boleh tapi 10 minit la penat pulak tu

The weather masa we all sampai cantik je. We quickly book the tours that we want and while waiting for the pick-up at 11, jalan² area Ao Nang. Sebab panas yang amat, I pon terbeli topi yang besar tu (pakai 2 kali je) We manage to secure the tours sebab awal² lagi dah plan nak elephant ride then island tour with speedboat. I can't really remember the price but we got a good discount for the tours..masa tu tak tau la weather dia asyik hujan je :( but it's ok, pergi jugak dan of course la seronok walaupon kebasahan dalam hujan.

see..cantik je weather
the town is clean and the last pic yang belah kanan ni, 
time ni tiba² je hujan dari panas² macam tu

Yes, masa tengah panas² tu, tiba² je hujan..lebat pulak tu. Laut dengan kedai² tu dekat sangat. Kalau ada tsunami memang confirm la kena. I suruh husband beli raincoat, tapi dia cakap tak payah la. Mana ada orang pakai katanya. Grrr..fine. Walaupon hujan, naik gajah mesti diteruskan..kata excited. To be continued...

No comments: