Friday, June 28, 2013

movie with a very deep meaning

The other day I watched this movie called The Impossible. It's based on a true story and about this family who was caught in the 2004 Indian Ocean tsunami incident. They were on holiday at Thailand when that happened. The family got separated and the mother was badly injured but hey they survived! It was all bright and sunny when the tsunami hit. Takde ribut ke apa. It came without a warning. Tapi if you watch the real vid clips on YouTube, ada la nampak, air tiba² macam kena tarik ke tengah laut. I guess that was one of the visible warnings. Paling teruk bandar Acheh la. Air punya banyak. When I was at Krabi the other day pon, ada la terlintas pasal tsunami tapi tak fikir sangat. Kalau fikir duduk dalam hotel je la kan tu pon belum tentu selamat. Tapi if benda nak jadi, jadi la kan. Semua pon kuasa Allah. If orang offer nak rumah depan laut tak, oh well thank you very much. This one I dapat from Google. To know more about the movie, just google je. Also go to YouTube and watch the videos there. Check out the tsunami real videos tau.

morning routine

This boy bila nak pergi kerja sure mintak duduk dalam kereta. Walaupon tak bawak dia round, just from porch to outside, dia dah happy dah. Well, at least for now la kan? Jangan nangis² mommy nak pergi kerja sudah. If dulu hantar Mika to nursery, ada time dia akan nangis je bila nak hantar. Memang ngan I sekali la rasa nak nangis. Rasa guilty je letak dia kat sana tapi now Alhamdulillah ada helper ni. Not to say tak guilty tinggalkan tapi sebab rumah sendiri and dapat full attention (I hope!) so tak la rasa bersalah sangat :)

Tuesday, June 25, 2013

Krabi posts are up!

Finally the Krabi posts are all up! Macam la ada orang nak baca kan but hey, I la kot yang nak baca nanti². Memories :) If you feel like reading, you can start with this first post..then pandai² la navigate yer. As usual, I guna the actual date so that I won't forget when it actually happened.


Note that semua all are for my reference. I didn't mean to show off or whatsoever. Jangan salah faham sudah la..plus takde apa pon. Banyak bising² je. Enjoy!

Sunday, June 23, 2013

berendam time

Later that evening, terlepas cakap kat Mika nak bagi they all berendam dalam pool so terpaksa la bagi walaupon weather agak teruk. Normally berendam kat rumah Umi tapi this time around, dekat rumah je. Excited la kan dapat berendam sampai nangis. Yang kecik tu tak nak keluar from there. Tak lama pon, about 30 mins macam tu je.


mika suruh senyum..terus jadi senyum yang fake 
aariq tu bukan nangis tapi air terpercik kat muka

haze haze go away

Haze was really bad on Sunday. As we made our way to BM that morning, the visibility sangat la minimal. Oh yes, we had breakfast there and left for Alamanda at almost 11am. Did not get to meet my sisters-in-law. Biasala weekend, semua orang ada plan masing². Weekend je la nak spend time with the kids, family and all kan?

Dah la lupa bawak stroller, orang pulak ramai kat sana nasib dapat pinjam stroller from Alamanda. The first 2 hours free, after that kena bayar RM10 per hour if tak silap. Nak pinjam just need to fill in the form and leave your driving license there. Kat sana tak lama pon sebab sesak sangat. Dengan haze lagi..we left Alamanda by 1.

nampak cam sejuk je padahal.. 
mika paksa i amik gambar with these his fav heroes 
dengan haze and different expressions from the boys
aariq marah sebab tak dapat turun..dia kan pantang tengok air 
dapat mak suka ambil gambar, nasib la ye anak²
banyak betul ride macam ni kat sini
nasib hubby ada banyak coins dalam kereta so boleh la naik few rides

Saturday, June 22, 2013

movie date

We were supposed to watch Man of Steel last Saturday tapi Mika tukar plan pulak, nak tengok Monster University. Mula² macam malas je nak follow but I tak nak duduk rumah. So follow jugak la. Tengok 11am punya show and surprisingly I suka je the movie. Walaupon cartoon, ada je part touching² pastu cam ada la scene sedih² buat orang nak nangis. Terpaksa cover. 

next time baby..huhu 

Done with movie, had lunch dulu then only balik rumah. Petang sikit, we went to SDMC again to visit my cousin and this time bawak Aariq and bibik along. Aariq phobia kot hospital, masuk bilik tengok orang ramai terus nangis tak nak masuk. Then ingat nak dinner kat luar terus tapi dah dekat sangat nak Maghrib, so Maghrib dulu then only hubby, Mika and I keluar balik for dinner. I love my Saturday.

Friday, June 21, 2013

latest addition to the family

Received a whatsapp message from my cousins last Friday right after lunch saying that their sister is already in labour. What? Seriously? I macam berapa kali je jumpa time dia pregnant and now dah masuk labour room? Actually dah almost due date, early 2 weeks macam tu. Cepat² arrange with mom and sister nak pergi visit that Friday evening gaks. Hubby ada hal, so dia tak boleh nak join that day. We went to SDMC at 7pm and by that time dah selamat deliver a healthy baby boy. Alhamdulillah. Walaupon anak buah yang ke-5 tapi sebab my cousins and siblings sangat close, we all dah macam siblings dah. All this while jarang orang panggil I aunty so now excited la jadi aunty knowing that lepas ni mesti selalu jumpa kan, In Shaa Allah. To my cousins Ellie & Hafshad, congratulations on your new bundle of joy!

They (except for Hafshad sebab belum kahwin lagi but then, dah kenal dia lama sgt dah) were there masa Mika and Aariq were born and I want to be there also to support them. Excited ni dapat baby baru.

yg depan dan belakang memang sisters..yang kiri dan kanan pon
ada iras tak? 
lepas ni mika kena share aunty nana fav dia ni
oh that's the new daddy..memang ngam la semua orang
my aunty of course sangat happy dapat first grandson
my mom and her sister, lebih kurang je mereka :)

the latest addition to the duts family
geram nya!
nama belum ada lagi..tunggu hari ke-7

Thursday, June 20, 2013

cat meowing aariq yang excited

I seldom use this Keek app tapi macam nak start guna la sebab terus upload just that 36 secs je la. Here is a video of Aariq..tengah excited tengok cat meow


Monday, June 17, 2013

new haircut

Looks like someone has a new haircut. Rambut Aariq ni alahai..tak rata. Sana panjang, sini pendek, sana banyak sini sikit..so hubby cakap shave la terus. Tu pon I tak nak shave 0, nombor 1 cukup. But I have to say this style macam suits him best. Muka dah garang, bila dah shave lagi bertambah garang but sweet. Boleh puji anak sendiri? Boleh aje :)



Sunday, June 16, 2013

wedding

We attended a wedding today. The bride ialah kakak to one of my bestfriends. Kira senior la masa secondary school dulu. I kenal pon dah lama since Form 3 lagi. The wedding was held at KGNS tapi pergi lambat sikit sebab hubby ada bola that morning. Tapi ok gaks pergi lambat sebab tak crowded. Thanks for having us and congrats to Shelly and her husband!

big & small..berbeza sungguh..tapi time ni Mika depan sikit

mika makan pulak, siap tambah
normally nasi orang kahwin dia tak makan
aariq dah makan before pergi so dia main phone je la
ada gaks pic with bride and groom sebab Mika nak sangat naik atas amik gambar
thanks for the invite Ereen!
door gift

Saturday, June 15, 2013

dinner, round KL

As mentioned many many times before, my family memang selalu pergi dinner together. Memang dari kecik lagi, mesti nak makan at somewhere nice during weekend. No exception to today dan kebetulan this weekend kan Father's day. This time pergi dekat this one Arab restaurant, Wadi Al-Nile Restaurant just opposite Abah's office.

penat sangat la tu sampai tertidur
big portion..this one is lamb 
 and this one is chicken
ni je sempat snap kat sana sebelum Aariq tantrum tak nak duduk dalam baby chair

Lepas dinner, we all pergi office Abah across the street je. Senang jugak makan kat sini. Macam² food ada. Last time pergi office Abah time Ramadhan steamboat buffet. Mika was 21 months old kot. I think that was the last time la ke ada lagi after that. I can't recall. Huhuh..but steam boat buffet tu ada entry. Click here.

My sister bought presents for Abah, sempena Father's Day. Every year pon ada, I je selalu tak ingat nak beli tapi I contribute la jugak. Before Maghrib, ada la presents opening session.



mika yang excited 


the kids still small nak beli presents..so nah, my presents to you :) 
we love you Abah! 
 daddy's son..malu² pulak nak kiss daddy
posing dengan his masterpiece. muka macam kena denda pon iyer jugak

The kids sempat la tukar baju sebab dah malam. Mika excited dapat pergi office Tok Bah sampai cakap nak tidur situ. Lepas tu we went separate ways sebab hubby nak gi Pertama to buy something. Tak turun pon, dia je yang turun sebab the kids dah tidur dah pon. Yeay, dapat jalan kat KL malam². Duduk PH kan sunyi je malam² so bila nampak orang ramai cam wah..happeningnya.

Parents Teachers Day and etc

Saturday yang sangat busy but I like it like that. If weekend macam tak boleh je nak duduk rumah. The kids need to go out too kan walaupon dekat². That morning lepas breakfast, pergi school Mika sebab ada Parents Teachers Day. My son..oh well..kalau kat rumah macam tu, macam tu la dia kat school tapi independent sikit la. Tantrum masih ada tapi good thing is, semua orang pon nak kawan ngan dia. Dalam class, suka je main² especially with other boys. Main lawan², baling² eraser, memang boys betul la. Nasib dapat teacher yang ok..so boleh tengok Mika ni macam manja jugak la dengan teacher dia. Teacher cakap if Mika absent, sunyi je class. Overall dia ok but need to pay bit more attention to his reading skill. Maths and social skills semua Excellent. Reading je dia a bit behind. Pas ni kena la continue kat rumah. Slowly he will learn..boys macam ni la kot kan?

ni je photo yang ok. yang lain semua gerak² sbb kids tak duduk diam

Done with that, pergi clinic dr Gan at SS 15, Subang sebab Aariq macam flu. This time langsung tak nangis bila doctor check. Good boy! Flu not that bad and no phlegm. Aariq sekarang macam bosan dengan nasi so I risau gaks if berat dia turun but bila check ok je. Mika on the other hand, doc cakap kena masuk swimming class ke bagi dia sport sikit. Mika memang dah biasa dengan doc since small so basically doc tahu dia macam mana. I like this doc sebab dia macam friendly and his explanation memang very detail and mostly apa dia cakap tu betul. Consultation and medicine pon a bit cheaper as compare to the one in Puchong dan tak ramai orang. Sebab Aariq dah sleepy, we dropped him first at home then only headed to the dentist. I nak buat scaling. Dah dekat situ, terus ajak Mika check-up sekali..just for an introduction.

doc and nurse sangat baik..this dental clinic pon i suka

Mika nak makan ayam penyet pulak which is located just below the clinic. So makan dulu. Next stop is Tropicana City Mall sebab hubby nak cari barang. Sampai rumah around 2.30pm..done with the first part of the day. To be continued..

Friday, June 14, 2013

a lifetime experience

Some pics on the last day..miss la jugak this place sebab lama kan kat sana..and we were like super close there. Macam mimpi je boleh tercampak kat sini.

farewell lunch organised by the DR centre 

the Green wall..our company colour 

seating arrangement of my team 
 my team

 the long corridor to the main door and washroom
another long walk to the 5 last rooms 

goodbye suite 1H!