Friday, May 31, 2013

PD - getaway day 1

Decide nak short vacation with the kids and we chose PD. Mula² ingat nak pergi Sunway Lagoon then stay one night at the Sunway Hotel or maybe stay one night at any hotel in KL ke but nahhh..dah alang² getaway tuh, jom la kita ke PD. So after almost 2 years, pergi PD lagi. Previous one masa my birthday about a month before deliver Aariq, click here and another one masa Mika baru 1 year old kot, click here, here, here, here and here. The first twowe all stay at Thistle, hotel best dengan pool yang sangat besar tapi mahal sikit then this time around, ingat nak try hotel lain. Lepas tengok review and all, price pon ok so Avillion Admiral Cove it is. Hubby particular sikit hotel ni, my suggestion mula² Corus Hotel je. Cuti sekolah sure pack, so booking dah buat way before school hols then pergi on Friday.

Hotel okla, not bad. Of course cannot compare with Thistle kan but this hotel macam just nice. Parking senang, then view cantik, pool pon ok cuma tak luas sangat la then bilik pon ok. We all amik Straits Studio come with one extra large bed and one sofa bed. Tak cukup dengan tu, amik baby cot just in case tak muat 4 orang atas katil. Rate including breakfast. Beach kena jalan keluar sikit la but still ok. Just that no lift from parking to lobby, slack sikit but other than that, I'm one happy customer. Hotel dekat dengan hospital dan tak jauh je dari Petronas PD tuh. 

Sampai sana 3 plus, straight away check-in then dapat bilik. Lepak jap then at 5, off we went to the pool. This time I pon masuk. Done with pool, pergi beach and the kids memang nampak happy. Happy sangat bila nampak they all enjoy. Knowing PD, beach tak bersih la kan..ada je sampah sana sini. I pon tak sampai hati nak berendam dalam tu. Basahkan kaki je biar cukup syarat tapi the kids suka la main pasir. Mika still geli pasir, tak bukak pon sandal dia. Aariq automatic je pergi ke arah laut tu main air + pasir. Good boy.

 while waiting for daddy to check-in, jom layan mommy snap photos
kat lobby ni memang ada sofa ala² katil. best la landing sini sementara nak tunggu
yang kecik tu tak tidur tengahari langsung
the room - Straits Studio
we got the corner room, so sangat la luas sebab dia L shape
the room ada sink, mak² sangat happy sebab senak nak basuh botol susu ke
the view from our room
balcony tu kena be careful la, jgn bagi kids panjat or duduk tepi sangat
most of the time the sliding doors tutup je sebab panas, malam banyak nyamuk laks
pool time
mika dah berani sangat tak macam dulu² sebab kat school ada swimming class, 
memang banyak membantu
aariq pon tak takut langsung, suka je dia 
beach time
tengok la mika, masih pakai sandal. town boy betul mamat ni
aariq relax je 

sama tak lips kami? 
both kepenatan. we had dinner outside at one of the restaurants
then tahpau some satay kajang. balik je from dinner both tak larat dah and felt asleep at 9pm
me and hubby layan versus sambil makan satay..tanam lemak betul

registration for standard 1

If ikut Selangor, kena register 2 tahun awal for standard 1. Firstly kena register online at MOE tapi since sekolah kat PH tak siap lagi (maybe siap in 2014), kena register at other school first then only transfer. From survey and tanya my friends, they all recommend SK USJ 20 which is about 7km from our house. So register je dulu and nanti tukar. For registration, kena photocopy kid's birth cert, IC parents, sijil nikah, utility bill, copy of registration yang online tu, envelope 4"x9" dan setem rm0.60. Letak dalam envelope semua tu and pass je kat clerk. Clerk will double check with the hard copies and done. For 2015 intake, boleh register sampai end of year, according to the officer kat MOE tu la but best to double check.


nice school..best nya jadi teacher  
mika's school if PH punya belum siap lagi

Done with registration, sempat la pergi Tesco Puchong to buy some stuffs then later on to Pyramid to get some stuffs there. Balik ngam² for lunch then pack and leaving for PD which is in the next entry

monster inc mode in Pyramid 
mika dan kawan²

Thursday, May 30, 2013

last day

If school holiday traffic smooth sikit is it? Kan best hari² school holiday. USJ memang clear, so dah save time kat situ. Federal highway still the same tapi ok la not as congested as before. If ikut plan, ada lagi 2 weeks kat sini and one week more for school holiday. My sister who is working in the same company as me, her last day is today. Like finally. Dari dulu nak cari kerja lain and at last dapat pon. Good for her la sebab this job memang not her line and her first job. Still young so go out there and experience other things. Satu office pon jumpa kejap², pergi kerja tak sama, lunch pon tak sama. Wish her the best!

tiba² macam sama tinggi dgn zira dut

Tuesday, May 28, 2013

saja nak bagi mommy heart attack kan?

Suka sangat panjat sofa sometimes meja. Caught on camera this time. The second video favourite spot dia, duduk atas meja. Memang suka je bagi mommy heart attack. 


Sunday, May 26, 2013

kite flying activity

Sunday was more like a lepak day. Sebab dah penat tak duduk diam the last 2 days. Eh tak la lepak pon sebab pergi IOI mall that morning but seriously no objective pon, saja nak bawak the kids keluar. Petang sikit main kite lagi dekat PH and this time bawak bibik. One good thing about this, it attracts people. Kite mahal pon ada orang beli (terpaksa sebenarnya). If padang jaga sikit sure best but don’t know la maybe ada future development there sebab tu padang biar macam tu je. Orang besar pon tengok happy main. Bibik pon bersungguh² siap dia nak pegang. Huhuh..my sister joined us for few minutes. That’s all for the weekend. Esok kerja. The end. Entry takde isi but ada gambar, itu yang penting :)

don't fancy merry-go-round sebab pening la pusing²
hubby had no choice la sebab kena teman the kids
that's our kite
mika and aariq contrast betul 

Saturday, May 25, 2013

pack schedule betul

Saturday pulak memang a busy day sebab keluar dari pagi sampai la petang meeting some people and surveying things. Memang tak plan nak bawak Aariq pon except to the wedding in the afternoon and outing in the evening.

saya kena tinggal hari ni

Balik je from appointment that morning, terus siap sebab nak pergi wedding. I love it bila tempat nak pergi dekat je, USJ 18 to be precise. Balik je from wedding, drop kan Aariq, then off we went to CBJ sebab nak check-out something. Something tu nanti la reveal bila dah confirm. It’s for investment actually. Hubby la invest.




garangnya aariq!

Sampai rumah dah almost 6pm, kutip Aariq and pergi checkout kites dekat PH. Apparently ada orang jual kites dan ramai la beli nak main. We bought one too tapi susah la nak main sebab no one to look after Aariq then Mika tak pandai nak pegang kite tu. Must bring bibik next time.



Done with that we went for dinner and headed to USJ 19 Digital Mall to buy something. Aariq happy la dapat keluar rumah. Oh well, I pon happy. Satu hari tak duduk rumah, best!

Friday, May 24, 2013

public holiday, yeay!

Friday is a public holiday. Guess what? I sempat jogging that morning (tapi lepas tu bfast tak ingat..gone). Teringin nak makan sayur taugeh-tauhu masak lemak & goreng ikan for lunch then top up with sambal ikan bilis beli. Alhamdulillah kenyang. Mika ikut daddy dia pergi solat Jumaat and we all tak buat apa pon that day except petang sikit, dinner dekat Satay vs Pizza. Nice place to eat and nice food too. Pernah la dulu pergi but dah lama and that time the restaurant was at USJ 9. Now dah shift to USJ 11.  Order Pizza, Satay (duh!) and the kids makan nasi goreng. Berebut makan sebab sedap kot. Too tired that night, so no movie night or whatsoever. Tidur lagi best!

posing sampai lentok. bila tegur dia cakap "mika posing la ni mommy" 
mommy confuse. action dengan baju tak kena la 
otw to dinner
this boy kena kejut from sleep sebab tidur lama sangat

tengah tunggu food. gambar food tak snap langsung sebab busy layan the kids

Thursday, May 23, 2013

one of the nights

One of the nights when Mika tidur dulu, Aariq masih jaga layan Word World. That night tidur kat depan tv sebab takut jadi macam semalam. Hubby keluar for futsal so me and kids tidur with tv and lights on sampai la dia balik. Apa laa...

apakah?


Feel like a Friday today sebab esok public holiday which is super cool. Baru plan nak cat gate rumah that morning tapi hubby ada kerja pulak. School holiday also starts tomorrow. Mika ada party at his school today, dia nak pakai baju Superman yang ada cape tu. For food, I contribute donuts je. School dismiss early too today. 11am dah balik.

Oh semalam masa nak tidurkan the boys, elok la main² with them, nyanyi lagu “You Are My Sunshine” then tengah elok gelak² tiba² Aariq nangis sambil pandang atas kat kipas tuhhh..Ya Allah, terkejut I but I tak la panic. I hug dia kuat² sambil baca Al-Fatihah, 3 Kul & ayat Kursi then hembus² sikit kat the boys. Pasang Yaasin kat iPad sebab period tak leh nak baca. Tapi kejap je la Aariq macam tu, then dia ok balik. Tapi dia macam cari² gaks la masa nangis tu. Apakah?? Whatever it is, go away and don’t you dare to disturb my children. That time hubby keluar. Bibik ada la but dia kat bawah takkan nak ajak duduk dalam bilik sekali.  Malam tu terjaga pukul 2. Tak suka betul terjaga tengah malam. Satu sebab the boys nak milk (yang besar tu pon masih nak milk if dia terbangun). I suruh hubby je buat then time tu la cicak nak berbunyi. Terkebil² japs atas katil tapi bodyguard ada so rasa secure je. Hope that was the first and last la. Tak suka betul.

Tuesday, May 21, 2013

MPH warehouse sale!

Just nice sebab time we all kat PJ ni MPH buat warehouse sale. The place is like 5 mins walk je from our temp office. How convenient is that? Ok la, at least something good during our period of stay here. The sale was from 21/5 – 26/5. Banyak borong books for the kids je. Murah then macam comel² je semua. Baju pon for kids, books pon dah bila nak beli barang sendiri ni? Anyways, I only bought one book and 2 more crosswords/puzzle books for myself. Geram tengok books lain tapi ada ke masa nak baca ni? Tuh pon, dah lama tak baca sebab serious no time. Free time only at night lepas the kids tidur but by that time I pon dah tidur or tertidur. Cannot be..must allocate time to read just like old times.

with pregnant mama..comel je my friend ni pregnant and two of my team members
selalu lunch ngan they all la kat sini
books bought on day-1. went for 3 days so triple la from this :)

hari overslept serumah


Aariq had an appointment yesterday for his 18-months-old checkup + DTP & Polio & Hib booster jab. His weight and height are on the right track. Dia macam start to be picky with his food just like his brother tapi doctor cakap, it’s just a phase and despite that, his weight is still good. Living proof is Mika la kan..tapi Mika special case sikit, dia above average. Huhuh..bak kata bibik "Mika ikut bapak, Aariq ikut kakak" Haha..

Kena jab nangis la tapi tak teruk sangat. The sad part is, dia tergolek kat floor hospital tu. Time tu dia nak jalan then tarik my hand, then cam terlepas but tak la kuat tapi masih sakit. Ye la atas lantai kan, mana tak sakit. Mika pulak time tu tengah cakap kat I “Nak bisik nak bisik”. Sedikit kelam kabut so terjadi la incident yang tak diduga. Hubby that time kat cashier. Sian Aariq, nangis sampai termuntah. Huhuhu..habis kotor baju dia. Time² perlu kan baju spare time tu la I tak bawak, just his jacket. Rasa macam mak yang jahat je sebab anak jatuh depan mata. Siap ada aunty² yang duduk kat situ cakap “Aiyohhh” Haih..bukannya sengaja aunty. Don’t make me feel more guilty.

Done with that, sempat la tahpau nasi lemak baldi for us, ayam penyet for Mika. Balik rumah suruh bibik tukar kan baju Aariq, bagi ubat demam. Mika makan banyak kot malam tadi. 2 pinggan..hoih! Lepas tu 8 oz of milk pulak..tuh pon nak lagi milk but I buat tak tau je, takut sakit perut. That night semua tidur tak bangun².

Both the boys only asked for milk at 5am then I terbabas bangun pukul 6.15. Cepat² mandi sebab nak kena masak sup sayur pulak. Leceh la kerja PJ ni, lambat sikit je jam la nanti. Turun bawah around 6.30 tengok bibik overslept. Selalu dia alert sebab nak Subuh tapi sebab dia “cuti” tu yang overslept tu. Dah la I suruh dia prepare kan roti telur I nak bawak gi office. Told her no need, just tolong tengokkan sup then ambil Aariq sebab biasa la pagi² mesti budak tu buat business. Tapi dalam lambat² tu, I sampai office pukul 7.50 pagi. The earliest so far..amazing! At least something good to start the day with. Happy Tuesday people!

Monday, May 20, 2013

no Fun Camp..boo hoo

Mika was supposed to attend the Fun Camp organised by his school during this coming school break but just received a call from his teacher that the Fun Camp is cancelled due to low participation.  Ada 7 kids je yang enroll and they need at least 10. Ala..kesian Mika. Dia dah la memang nak pergi and we didn’t push him at all to go to this camp but what to do, next time la yer. So nak buat apa cuti sekolah ni? We are only going for the short getaway end of next week. Pity him if duduk rumah je. Duduk rumah best tapi if ada activity lagi best kan? Terpaksa la mommy suruh bibik jadi creative main masak² ke, main color² ke..anything yang boleh occupy his time. Hope hubby will work from home more that 2 weeks.

Sunday, May 19, 2013

an ordinary sunday


That morning, sempat la pergi court kejap main² with the boys then had breakfast at mamak. Done with breakfast, drop Aariq dulu at home sebab nak buat some marketing.

roti canai makan, nasi goreng pon makan budak² ni

aariq tiru little red riding hood dalam kids stories
elok pulak makan duduk diam. the power of ipad which is normal for all kids nowadays kan?

Later around 10.30am, brought the kids out to the Toys R Us clearance sale at Summit. Aariq as usual la, tidur sebab nap time dia. I think sebab dah last day so toys pon tinggal yang tak best je and not that cheap pon. Tapi dalam tak best, hubby bought them Thomas railway track. Tuh pon dia cakap nak belikan Aariq Sesame Street Cookie Monster but I cakap tak payah la..one is enough, boleh share. Hubby memang macam tu. If toys for the boys, dia don’t mind. I guess sama la macam I when it comes to clothes.


mesti la berebut..aariq tu sikit² nak duduk atas railway. jap² gi dia angkat train tu

Petang mood rajin sikit nak masak. Tapi this time, kari ayam tak menjadi sangat (dulu pon tak menjadi sangat tapi boleh la ulang² makan) don’t know why. I suspect rempah kari cam tak sedap or sebab guna santan kotak. Selalu guna santan fresh.  First time I try buat sambal kentang. Boleh improvise lagi lepas ni. The kids had rice/meehoon soup for dinner. Weekend yang biasa je but again, suka je macam ni which is to spend some quality time with the boys.

lauk kari ayam kurang kick, sayur taugeh goreng, kentang masak sambal 
belated Teacher's Day presents..better late than never kan?

Saturday, May 18, 2013

something tu apa?


Saturday morning, I drop kan Aariq at Umi’s sebab nak follow hubby check out something. Mika of course nak ikut but it’s ok sebab dah besar sikit senang nak handle. Ada la survey few places then sebab dah around PIL’s place, drop by at their house kejap. Had lunch kat CBJ (out of all places) at the new Pelita branch. The reason why we went to CBJ is also to check out something. Something tu apa?? Oh well, if dah confirm baru boleh reveal :) Mika boleh tahan makan banyak kat Pelita. Curry + chicken, berselera betul. I’m glad dia dah pandai makan sikit. Senang hati mommy. Now si kecik tu pulak makan memilih. Here we go again..

mine. tapi macam tak sedap sangat, tak macam kat branch lain

That evening, dinner with the Azizs. Guess what? Pergi CBJ lagi. Also sebab my mom and sister baru fetch Abah from the airport so CBJ la senang, on the way walaupon teringin nak makan satay + nasi goreng jenis santai2 tapi susah la nak cari tempat makan macam tu kat Subang area ni. This time to N.y.o.nya Valley but food was not that great. Or maybe sebab dah makan dekat Melaka Street that day, terus rasa tempat lain tak best. Anyway, dinner was on me. Saja je la belanja once in a while.



That night hubby keluar to meet up his friends but it's OK, I have Aiden Mathis. Why la so kacak bergaya kamu ni? His character is the main reason I enjoy watching R.e.v.enge season 2.

Thursday, May 16, 2013

farewell no.2

So this is the 2nd farewell. We went out for makan at one of the restaurants at SS2. Knowing SS2, the parking there is horrible and it was at lunch hour. Nevertheless we all managed to find a good spot to park and I have to thank my colleague for that. If I were the driver, we probably need to park super far as I just hate to park in crowded place. The farewell was for one of the TLs and we used to be in the same team for 5 years and I even went to Spore with him to do our first Budget Night. All the best!

fluffy buns pair with curry kapitan for starter


the main dishes..
dry buttered prawns, baby kai lan with garlic, sizzling tofu, mango chicken, salted egg squids, garoupa melaka street curry
for dessert - melon ice something, cendol and ABC