Thursday, January 17, 2013

menu for the kids

Sejak Aariq dah makan macam², pagi² sure kena masak dulu. Well Mika dulu ada menu default..hari² lauk sama yer. Now Mika dah pandai nak makan macam², thanks to bibik yang dok train dia makan. Mika ni fussy eater. Makan kena pujuk T____T apala..makan pon kena pujuk, makan je la. If hantar anak to daycare, bab² makan no need to worry much sebab food provided and they will have to eat la regardless what. Dan selalu makan sure meriah sebab makan ramai² rebut² ngan kawan. Tapi now dah duduk rumah, if tak masak apa² tak makan la jawabnya. Aariq pon kecik lagi nak rebut² tapi now dah nampak la if I suap Mika ada je dia datang sibuk² pastu cakap "Naakkk"

Ada pros and cons. Pros sebab I boleh prepare the menu..cons sebab I bukan la creative sangat bab² masak ni, so menu pon ulang² tapi at least ulang by week la. Daily will try menu lain². So far the kids makan and I will ask bibik to ensure that they eat rice/porridge first before they ask for other things. Dah makan nasi, nak makan benda lain makan la. Bibik cakap sometimes Mika makan kat luar rumah sama dengan anak neighbour. Makan menu lain² tapi bibik sebelah suap girl tu, bibik suap sekali Mika. Menu so far this week - chicken kurma + sup sayur, ayam goreng (actually i masak ikan singgang tapi terelebih asam so jadi masam, terus suruh bibik jangan bagi the kids makan. so menu tukar ke ayam goreng) + sup sayur, gulai labu masak lemak + ikan goreng masak kicap and today sup ayam. Had to rush to cook this morning sebab ada meeting at 7.30am. Esok nak masak apa pulak hah? Tom yam tapi tak pedas ok gaks kan? We'll see how. Now I'm hungry..1/2 hr more to go for lunch.

No comments: