Friday, November 23, 2012

passport passport

One fine day we went to the Immigration dept to make passport for the kids. InsyaAllah next year nak pergi somewhere with the family. Pergi yang paling dekat dengan rumah dekat Puchong Utama. Reached there around 8 orang dah ramai. Ambil number and we went for breakfast dulu. Tunggu dalam kereta je then after almost 15 mins waiting, baru dapat buat passport. It will be ready in 2 hours time so we decide to come back after Friday's prayer. Dah la kena bawak the kids, like Mika memang kena cap jari but Aariq, dia nak tengok je. Sempat la we all pergi nearby Tesco yang baru bukak before collect. For kids I think below 12 kot, you can do for 5 yrs for RM150 kira half price. The result...

Thursday, November 22, 2012

made my day

:):):)

Tuesday, November 20, 2012

mika oh mika

This is what he gave us when we asked him to smile for his passport photo shot..eeeee..cubit kanggg..cheeky boy :) even the photographer pon gelak je. Siapkan copy photo yang tak jadi. Mika mika..

Sunday, November 18, 2012

WK Annual Event 2012

This year my office did something different for the annual event. Forget the fancy dress, hairdo and makeup..this year we had fun out in the sun at Sunway Lagoon. The last time I was here was in early 2000 kot. Dekat je dengan rumah Subang dulu, in fact hari² lalu. Plus points sebab tak perlu fikir nak pakai dress apa, nak makeup and all, just pakai T-shirt event then dah..so eventhough it was on a Sunday..tapi tetap bersemangant sebab I memang suka outdoor activity, especially if ada air. Swim no la..but main air anytime.

Event starts at 10am with speech from GM followed by telematch + lucky draw then lunch + lucky draw. The telematch..ada empat kot..my group and I masuk almost all except for one sebab kalah and the other one yang tarik tali...mana la kuat nak tarik, tercampak ada la nanti. Doesn't matter yang penting the spirit and sportmanship..chewah. Sempat gaks la we all berendam kejap time orang lain main. Orang lain tak basah, we all dah basah dulu.

The lucky draw prizes not bad tapi the grand prize I dah ada, so it's really ok if tak dapat:) We were given access to all parks so after lunch memang relax and easy. My colleagues and I naik few rides and the first ride was hell of a ride! Berpusing almost 360 degrees, oh my..crazy. Sebab hujan dapat naik few more rides je then we went to the Scream park. This is the place where The Walking Dead come to life but I think if it's really real, I will not survive sebab asyik dok jerit je. Dalam ni walaupon orang yang takut² kan, tapi sebab terkejut punya pasal, tu pon boleh takut. Plus the place sangat gelap and a group of 8 ppl je kot allowed to go in at a time. Dah la "hantu" tuh tiba² je muncul..dekat pulak tu. Ada one part yang kena pakai spec 3D, gelap pakai spec..ishhh..I don't like it but I really had fun sebab join group yang happening :) Hubby came and fetched me later at 3.30pm dan walaupon pulang dengan tangan kosong, best gaks once in a while keluar with friends. I need to this often..asyik hubby je ada aktiviti..I must make one for myself..now enjoy the photos

at registration counter





Saturday, November 17, 2012

the day after the celebration

The day after the birthday celebration we brought the kids to see the Paed sebab both ada cough. With two kids, double la payment dia. Some photos on what happened that day

that morning singgah rumah my mom for breakfast sebab food semalam banyak lagi
Oh i forgot..meehoon pon ada semalam and not captured in the pic

Friday, November 16, 2012

happy 1st birthday Zharief Aariq!

We had a small birthday celebration for Aariq. Actually my mom yang suggest for this makan². She ordered some food dan kebetulan my grandma, aunts, cousins semua ada..so why not kan? The only thing I need to do is to get the cake. I order from my colleague. First time she ambil order sebab she's still new into baking. Not bad la her cake. Red velvet with cream cheese frosting. That day was a Friday so dinner la for us. At least Aariq tahu, his birthday was celebrated with the loved ones around. I love them very much. To my mom, thank you for organising this. Mmg we all dari kecik, if birthday ada je celebration so I guess she would like to keep the tradition going. To everyone who came that day, I'm sure Aariq appreciates this very much when he looks back at the entry..we ourselves memang sangat appreciate!

Aariq dah boleh jalan..actually at 11 mths old dah boleh. 10.5 mths dok bertatih, jalan jatuh, jalan jatuh..come 11 mths, dah boleh berdiri sendiri dan jalan. Cepat sikit from Mika tapi gigi masih ada 6..belum tambah lagi. Dah pandai macam², climb, tantrum, suka je kacau orang especially Mika, rambut masih sikit tapi growing, kurang takut orang dah..nak je kat semua orang. Boleh cakap "mama" don't know mama as in mama or mamamamamama.."mamam" for him is makan. Bila nampak pegang pinggan or sudu, dia cakap "mamam". Milk pon faham dah if ckp nak milk then dia bising² means dia nak. Be a good boy Aariq. Mommy doakan terbaik for you and Mika. Love you both so much!

the cake
everybody loves it
doa selamat
food..tauhu sumbat tu my mom buat the rest order from our fav caterer
not in the pic, gulai telur itik masak lemak aunty mommy..the bomb of the day

 4 generations :)

happy 1st birthday Aariq!

Tuesday, November 13, 2012

Day 3 - JPO and the end

On the last day, we opted for the breakfast buffet tapi Mika tak behave. Asyik dok lari sana sini je. Buat I marah je..so I asked hubby to monitor him fully. Oh that day our dear Aariq turned 1! Happy 1st birthday Aariq! 1st birthday dah celebrate pergi holiday. Don't expect much for your next birthday kiddo. Ni co-incidence je :) We checked out from the hotel at 11 like that after another round of swimming session and made a stop at JPO. Tuh pon dah lambat so orang dah ramai sebab it was a public holiday too, Deepavali. Even though itu tempat shopping tapi I takde mood la nak bersesak² masuk the shops and all. Tengok je plus the price takde la murah mana and I have two kids with me, susah nak tengok barang. Dengan Mika tantrum nak naik buggy which you can rent here tapi dah habis..orang ramai kan. Plus I rasa buggy tuh macam tak muat je for him. Kesian Mika..dia ni tak 4 yrs old lagi pon tapi stroller, trolley and all semua cam dah above max weight. Ingat nak beli tandem stroller tapi dia x muat la..huhuh..so ada la one hr kat situ, then balik sebab kids (and mom too) getting restless then just nice masuk kereta je hujan. That's the end of our JB trip..we survive without any helper! Ada la kecoh sana sini sikit but well, biasa la tu kan? So hubby, when is our next trip? :D

happy 1st birthday son!
 the only pic yang I ambil kat sini..boleh la for memory

Monday, November 12, 2012

Day 2 - Puteri Harbour Town

We had breakfast outside of the hotel sebab tak worth it je nak ambil buffet..plus nak check out kat luar ada apa. Well, no hala tujuan pon just based on GPS tuh pon entah mana dia bawak. End up we all makan kat mamak belakang hotel je. Ok la, alas perut. Tunggu the other family siap sebab nak ker Puteri Harbour Town. Orang cakap if bawak small kids, Legoland not recommended sebab panas so we all pergi yang Little Big Club & Hello Kitty je which was a wise move sebab sejuk and indoor. Cuma that place tak fully siap..no shops except for these two theme parks je. Tak masuk Hello Kitty sebab anak I kan lelaki..tak minat katanya. Tapi if amik both parks, dapat beli combo tickets tuh, cheaper. Also I suggest you beli the tickets online, sebab queue boleh tahan panjang.

otw, dalam lift hotel kot time ni
no maid, freedom la gaks :) luckily Aariq ni macam easy baby
my no.1 prince..always be my no.1
 we are here!

We all sampai just nice la. While waiting for sis-in-law sampai, isi perut dulu. Had fried rice combo meal yang Mika makan boleh tahan banyak la and sempat feed Aariq. OK, semua dah kenyang baru boleh bergembira. We went to Little Big Club first and in there ada Thomas and Friends, Bob the Builder, Angelina Ballerina, Pingu and Barney&Friends. Tuh je kot. Rides dia semua kids friendly dengan parents atok nenek pon boleh naik..baby pon boleh. Mika naik semua kot except for bumper car sebab tak sampai min height requirement, sikit je lagi tapi adik tu baik hati, bagi my husband and him naik sorang² and the best part is adik yang jaga tu tolak car tu pakai kaki nak bagi rasa..Mika dah mengamuk time tak dapat masuk tapi bila abang tu dah acah terus ok. Hubby cakap malu gile sebab semua orang tengok..huhuh..anak punya pasal. Layan kan je la. The other one dia tak naik yang ala² solero shot.

Sempat tengok show Barney and the kids memang happy la kat situ. Really glad we all dah makan sebelum tuh, sebab once you dah masuk tak boleh keluar dah..and there's only one cafe in there yang sangat la ramai orang, tempat duduk pon takde. So better eat something first before masuk ok?








 tunggu Mika main lama sangat sampai sempat dia tidur..ok la tempat sejuk semua

We said goodbye to sis-in-law family and they continued with Hello Kitty pulak. Next outing if pergi theme park ke, must invite Kak Mas again. Baru best ramai².

three heroes
eh eh yang dalam stroller tuh..garangnya!

Balik hotel dulu nak freshen up, feed Aariq again then petang jalan² cari makan. Sempat google for this Benafe Village and we went there for dinner. Hujan lebat so lepas tu straight away balik. That night lepas kids tidur, hubby and I watched movie Ted. Perfect way to end the day :)

mika dapat pau Pingu 

that midnight ada firework to celebrate Deepavali :) 
view from the hotel room

Sunday, November 11, 2012

Day 1 - JB trip

Two days before Aariq's birthday, we went to JB to attend a wedding then dah kat sana, terus la holiday. Takkan nak pegi balik hari je kan? At least a night there..in our case, we spent two nights there :) combine la celebrate my birthday and Aariq's. First time sampai JB with the kids and the journey was like 4 hours drive. We made a stop at 12 noon macam tu to feed Aariq and also change kan baju budak² ni. Time pergi pakai simple je sebab nak comfortable dalam kereta. Alhamdulillah, semua orang behave. First time Aariq jalan jauh, time gi Penang dulu kan dia tak pergi.

After the wedding, we checked ourselves in at Hotel Grand Blue Wave and we took Superior Room je tapi bilik sangat spacious. I memang nak yang ada kitchen & microwave sebab I bawak food Aariq..so tinggal nak heat je. Teringat gaks nak bawak beras and all sebab nak masak bubur tapi sbb food dia tahan, ok la. Boleh rent from hotel periuk semua tuh but tak perlu kan pon. For 2 nights, price nak sama with Thistle PD one night. Kira murah la hotel ni with the facilities and all. From the hotel boleh nampak jalan nak masuk Spore. Cari the nearest McD pon, dia ckp 4.5km tapi at Spore la. Hotel ni ok, boleh la if nak duduk sini lagi if next time nak gi Spore ke



 the spacious room
we requested baby cot for Aariq that two nights

My sis-in-law and her family pon stay one night. Best. At least takde la we all je. Mika pon ada kawan. Petang they all mandi pool. I tempted nak terjun tapi swimming suit macam tak sesuai je, nanti orang pandang² tapi boleh je sebenarnya nak pakai tshirt and legging. Too late. Mandi pon kejap je sebab 15 mins later, hujan.

otw to the pool
wearing Mika's old swimming suit je
baru lepas jump
i'm so impressed with Mika sebab dia dah berani
dah i kena halang dia jangan pergi the other side which is adult's pool
 first time for him dan berani jugak..must bring him often so that tak takut nanti
alololo..sampai lentik² bulu mata kamu
 pic from Rizal

We had dinner at Danga Bay. Senang pulak bawak Aariq keluar sebab dia behave je. Tidur masa we all dinner then habis je dinner dia bangun. We all decide nak naik basikal yang naik ramai². Tapi my sis-in-law and I tak dapat la nak kayuh sebab pangku budak². The men la bersungguh² kayuh, sampai berpeluh semua. We all kat blkg dok gelak². Yang best biras I ni suka je buat lawak then dia friendly, ada je benda yang kelakar. Lepas naik basikal, naik 2 rides then  time tuh pon dah almost 10, Mika mula la mengamuk, penat. Tak dapat stay lama and join they all nak gi naik cruise, so we all balik. It's okay..we had fun. Day 2 to be continued..

makan lagi

Another makan session with the family. This time brought them to Shaftsbury coz they've never been  here. Makan dekat Rasa Utara tapi menu dah tak sama macam dulu² punya. I ingat dulu ada nasi goreng istimewa ke apa..sedap. Now semua dah tukar. Nways, makan tetap makan. Rezeki jangan di tolak :)




mika ni ada masa malas nak posing langsung..mula la buat muka malas
 terpaksa kepit tangan aariq sebab dia sibuk nak usik rambut mika