Wednesday, September 12, 2012

get well soon Mika


Sunday at around midnight (dah masuk Monday la time ni), Mika terjaga then dia macam tak sedap badan. End up dia muntah atas tilam..banyak pulak tuh. That Sunday afternoon memang dia makan banyak, rice (sampai 2 kali tambah bibik cakap), biscuits pastu minum air sirap la, milo ada gaks kot. So terpaksa la tengah² malam tuh I rendam bedsheet semua. Hubby mandikan dia then put on new PJ for him. Sebab tilam dah kotor, hubby bawak dia tidur at hall and about 4 dia mintak milk. Right after dia minum, muntah lagi. I lupa pulak..tummy upset + milk is not a good combination. 2nd time muntah tak seteruk the 1st one but dia cakap la sakit perut. Hubby and I teman dia tidur dekat hall sampai la pagi. Breakfast makan toast sikit je + milo O. Kebetulan memang school dia cuti sebab concert that day, so no need to skip school but I took EL. Hubby...dia work from home..anytime pon boleh. How good is that?

We brought him to our fav clinic at Subang and doc prescribed vomit, colic and fever medicines sebab Mika a bit warmish. In the car, dia muntah lagi but dalam plastic bag la, memang bawak siap². Dia lembik je that morning + afternoon but bila petang dah active sikit just that still cakap sakit perut la. Doc cakap it’s a virus dan banyak case dah sekarang. Kids muntah², sakit perut. Can be contagious too, so doc cakap beware sebab parents pon boleh kena. Now that I have another kid, memang kena beware sangat but sometimes benda nak jadi kan, control macam mana pon, kena gaks. So extra precaution je la.

Balik je from clinic, buat laundry and kebetulan weather panas, so 3 rounds la machine the bedsheets and all. Bibik mop semua kat atas and by evening, no more smell dah. Bedsheets semua bau wangi sangat :) I pon buat light arrangement at Mika's room sebab nak masukkan tilam besar. Used to be in my room and Mika sleep on that but dah alang² clean up tuh, masukkan dalam bilik Mika for temporary.

 looks like someone is over excited!
 
 tarik pampers pulak
 oooo..abang's hairrrrr
ok dapat tarik rambut abang..yeay!

Tuesday tak pergi school sebab doc pon cakap better rest at home. No more vomiting but pergi toilet pulak 4-5 kali. Today pon I cuti kan dia jugak, nak monitor dia. Mika pulak cakap nak pergi school nak swimming but tak payah la. Rest je sayang. Semalam dan hari ni, all of them are at my mom’s. Speedy recovery Mika!

No comments: