Sunday, August 19, 2012

Raya Day 1


Sangat lambat nak update entry Raya. The reason why sebab cuti lama sangat :) Anyway, goona back track this entry and next to follow the actual dates.

Raya this year special sikit sebab a week after that is my cousins's wedding so initial plan balik Bahau one shot masa wedding tu but slight change of plan when we realised that nobody from hubby's side will be around on the 1st day of Raya. Actual plan was 1st day Raya pergi BM, just like tahun² sebelum ni. My PIL told us that they will be going back to Muar and the siblings memang won't be around sampai 3rd day raya kot. Takkan nak duduk rumah kan? If hubby and I je I tak kisah (coz I suka je tak travel and hang out here) but kesian la Mika. Dia dah tahu meaning of Raya, pakai baju melayu and all. Raya eve pergi BM but only our family je yang ada coz yang lain this year beraya at the other side. After Iftar, stay kejap then balik PH. Malam raya macam malam biasa je sebab suasana raya belum ada lagi. I so miss raya eve dulu², time arwah Tok Bah still around dan ada takbir dari rumah ke rumah. Memang time tuh betul² rasa raya la, dengan takbir, dengan jamu orang makan, dengan kitaorg yang sambung makan bila orang surau dah balik..aaa..those were the days. Sekarang semua pon ada family masing².

Believe it or not, pagi raya I masak nasi goreng & nuggets. Sungguh tak best tapi bersyukur la sebab ada food. After hubby balik from solat Aidilfitri, pack barang, mandikan the kids dan balik Bahau.

sempat tidur kejap lepas mandi 

On the way, jam teruk dekat Bukit Putus and all the way sampai short cut to Bahau but not as bad as 2nd day Raya la also sebab tengah repair jalan ke apa dekat Ulu Bendul tuh. Lagi 45 mins nak sampai, Aariq dah cranky dan tak nak duduk in his car seat. 


Sampai around 1 and bila tengok ramai orang, Aariq apa lagi culture shock la. Asyik nak kepit dengan mommy je, daddy semua dia xnak. Plus budak ni tak cukup tidur but I’m glad Mika had fun. Dia happy jumpa semua orang, kan attention seeker. Ada salam² dan bagi duit raya session but biasa la family I, mesti bising² sikit, asyik la gelak sana sini. At about 4pm, we all pergi Tampin nak visit arwah Achik’s wife and son. Ramai² pergi convoy dan masa ni memang rasa Raya la, dengan baju kurung, baju melayu, makan ketupat, lemang semua. After Tampin, we made a move to PH. Day trip je but I'm glad to spend the day with the loved ones.


 salam & collect duit raya session
 the boys dah tak pakai baju melayu dah time ni
masing² comot sangat berpeluh² kena tukar kan baju dah
aariq takut orang
 aunty zira got her hands full
sorang naik, sorang pon nak
 with some of the family, mom's siblings all here
 i dah tukar baju sebab heading back to PH

No comments: