Friday, August 24, 2012

Raya Day 6

On Friday that week of Raya, I notice Aariq macam nak kena flu. Aariq jarang sangat kena flu and ni mesti sebab dapat from Mika, he had it right before Raya. Sebab nak travel again that weekend, we went to see our old time fav doc at Subang. The clinic normally tak pack tapi sebab it's located at ss 15, you can imagine la how dengan takde parking, kereta banyak. Terpaksa double park. This doctor memang so far the best kot. Mika from small memang dengan this doctor je, apart from the one in Columbia Asia. But since we have moved to PH, kena tukar Paed to the one in Bandar Puteri. OK gaks that one but long queue. Kena register siap² baru datang. OK back to Aariq. Doc check cakap throat ada merah sikit. Gave us the flu med and standby ubat demam. Itu saja. Alhamdulillah, bagi dia satu dose je dan the next day baik dah (must by my gene ni :P)

 guarding the door while hubby went to get something
my hairless baby :)

After that went to Giant for light shopping. First time Aariq duduk dalam trolley (nampak sangat jarang bawak dia keluar ni). We left for Bahau dalam 3ish tuh pon hubby suruh drive dulu sebab dia ngantuk. OK no problem. Highway je. Drove all the way sampai Seremban, stopped by at McD drive thru then he took over but luck was not on his side sebab area Ulu Bendul jam sikit..slow moving but not that bad la. Sampai Bahau at 6pm and tengok khemah semua dah siap pasang. My mom sewakan rumah sebelah my aunty and the condition..boleh la tapi not that clean kot. Tapi ok la untuk tidur je sebab the while we all kat rumah my aunty je.



That night ada kenduri tahlil dan Mika dah berkenalan dengan seorang aunty ni..Ellie's student. Suka sangat dia kat aunty tuh sampai aunty tuh cakap apa² dia OK je. Cheeky boy eh kamu. After kenduri hang out japs then back to the house untuk tidur. My family tidur kat hall while my parents dalam bilik together with Mika sebab bilik ada air-cond.



Thursday, August 23, 2012

Raya Day 5

We went to BM that evening sebab ada family gathering that side pulak. Time ni semua orang ada. Dinner followed by photo session (tapi still waiting for the photos). Sebab dah malam mood budak² macam tak best dah. 9pm is their bed time and Mika bila tak tidur siang, malam jadi cranky la. I know my kids well, if tak tidur siang..by 9pm masih awake..mesti akan moody. Despite all that dapat la snap family photos and whatnot and just nice sebab Aariq dah mula cranky gaks, demanded for his milk and sleepy too. Mika sempat la merajuk malam tuh sebab dia menyelit time hubby and his siblings ambil gambar but tak nampak la dia coz he was blocked by someone then siapa ntah cakap "Mika tak masuk dalam gambar pon.." and that boy dengar. That someone don't mean anything pon, biasa la..cakap² biasa but when Mika heard that dia jadi terus emo then tanya napa Mika tak masuk gambar..sian pulak dengar. Dia merajuk terus masuk bilik. Malu la tuh sebab kat luar ada kakak Sarah. Small thing je sebenarnya but sebab dah ngantuk and all, terus jadi big issue. Bila cakap jom salam, collect duit raya..terus elok pulak. Eh cicit siapa la ni? Sempat la main bunga api kejap. If buat awal sikit ok kot, takde la scene penat, merajuk ni semua. So bila anak dah buat hal, mak dia pon mesti la rasa tak best dah..dah la sikit² mommy..semua pon mommy..huhuh..

Wednesday, August 22, 2012

Raya Day 4

Raya ke-4 kita pergi visit animals at the Zoo :) Last time datang time tuh Mika baru nak 1 yr old and he was too small to understand or nak kenal the animals. Ni dah nak masuk 4 tahun, memang banyak faham la dia. The weather was good, panas bila nak balik je and the crowd memang ok sangat, tak pack. Plan nak bawak Aariq and bibik too tapi bila fikirkan panas, nak jalan sana sini..err..no need la. Dulu pon Mika pergi time nak 1 tahun dan tak faham sgt ni nak bawak Aariq yang 9 bulan ni..ok better not. If orang cakap tak kesian ke tinggalkan Aariq kat rumah..well I lagi kesian kot kalau bawak dia dengan panas, berpeluh tak selesa semua. Plus nak bawak Mika naik train after that. Takpe Aariq, petang tuh mommy balik bawak gi jalan2 (sebenarnya tak ingat langsung petang tuh pergi mana..ada pergi mana² ke? napa saya langsung tak ingat ni??)

Done with zoo, lunch at Cozy Corner yang hari tu pergi tutup. This time lunch hour, nasib dapat tempat. After that bawak Mika naik train to KLCC. Train ya Allah penuh nya orang sampai Mika trauma nangis². Nasib ada orang bangun bagi duduk, way to go Malaysians! Bila dah sampai KLCC lagi orang ramai. Tak nampak jalan apa pon, nampak orang je. I think Mika dah penat so apa lagi, tantrum la. He wanted a toy, so pergi Isetan to grab him something then balik terus. Orang ramai everywhere. Nak makan pon kena queue and all. OK saya culture shock sebab tak pernah jadi macam ni lunch hour kat Cyber :P They all yang working at KLCC biasa je kot






Tuesday, August 21, 2012

Raya Day 3

Third day Raya and time ni bibik pon dah balik. We sent her back to her sister’s house on Saturday. Yer la, dia pon nak beraya gak and boy, I’m so glad she’s back! Handover kerja rumah to her so I can focus on the kids. After lunch, my family ajak beraya rumah mak, makcik jaga I masa kecik dulu. After that visit makcik abah yang tak jauh dari situ. Ingat nak makan dekat Cozy Corner, Ampang Park but the restaurant still close. Detour to this Thai restaurant next to Victoria Station in PJ. Makan food tak raya, heaven!




 mika suka buat muka..dut sunguh
 two cranky boys but still can afford a smile!
 
 mom admiring the flowers and whatnot..dapat pau satu
 hungry faces
  manja Tok Mi..ada je menyelit kat tepi tu
suap adik biscuit dan suap diri sendiri

Monday, August 20, 2012

Raya Day 2

Second day Raya and again takde hala tuju. I masak nasi lemak, first time and hubby said OK la pass. Orang lain lama dah kot masak NL, i ni jer baru start. Senang rupanya. Sambal macam pass, nasi kena improvise :) Time raya patut sibuk visit rumah sana sini but we all visit mall. Better la dari duduk rumah je kan? The best part is, jalan, mall semua kosong..best jalan.




Sunday, August 19, 2012

Raya Day 1


Sangat lambat nak update entry Raya. The reason why sebab cuti lama sangat :) Anyway, goona back track this entry and next to follow the actual dates.

Raya this year special sikit sebab a week after that is my cousins's wedding so initial plan balik Bahau one shot masa wedding tu but slight change of plan when we realised that nobody from hubby's side will be around on the 1st day of Raya. Actual plan was 1st day Raya pergi BM, just like tahun² sebelum ni. My PIL told us that they will be going back to Muar and the siblings memang won't be around sampai 3rd day raya kot. Takkan nak duduk rumah kan? If hubby and I je I tak kisah (coz I suka je tak travel and hang out here) but kesian la Mika. Dia dah tahu meaning of Raya, pakai baju melayu and all. Raya eve pergi BM but only our family je yang ada coz yang lain this year beraya at the other side. After Iftar, stay kejap then balik PH. Malam raya macam malam biasa je sebab suasana raya belum ada lagi. I so miss raya eve dulu², time arwah Tok Bah still around dan ada takbir dari rumah ke rumah. Memang time tuh betul² rasa raya la, dengan takbir, dengan jamu orang makan, dengan kitaorg yang sambung makan bila orang surau dah balik..aaa..those were the days. Sekarang semua pon ada family masing².

Believe it or not, pagi raya I masak nasi goreng & nuggets. Sungguh tak best tapi bersyukur la sebab ada food. After hubby balik from solat Aidilfitri, pack barang, mandikan the kids dan balik Bahau.

sempat tidur kejap lepas mandi 

On the way, jam teruk dekat Bukit Putus and all the way sampai short cut to Bahau but not as bad as 2nd day Raya la also sebab tengah repair jalan ke apa dekat Ulu Bendul tuh. Lagi 45 mins nak sampai, Aariq dah cranky dan tak nak duduk in his car seat. 


Sampai around 1 and bila tengok ramai orang, Aariq apa lagi culture shock la. Asyik nak kepit dengan mommy je, daddy semua dia xnak. Plus budak ni tak cukup tidur but I’m glad Mika had fun. Dia happy jumpa semua orang, kan attention seeker. Ada salam² dan bagi duit raya session but biasa la family I, mesti bising² sikit, asyik la gelak sana sini. At about 4pm, we all pergi Tampin nak visit arwah Achik’s wife and son. Ramai² pergi convoy dan masa ni memang rasa Raya la, dengan baju kurung, baju melayu, makan ketupat, lemang semua. After Tampin, we made a move to PH. Day trip je but I'm glad to spend the day with the loved ones.


 salam & collect duit raya session
 the boys dah tak pakai baju melayu dah time ni
masing² comot sangat berpeluh² kena tukar kan baju dah
aariq takut orang
 aunty zira got her hands full
sorang naik, sorang pon nak
 with some of the family, mom's siblings all here
 i dah tukar baju sebab heading back to PH

Friday, August 17, 2012

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin




Collection From yummyflashy.blogspot.com

Monday, August 13, 2012

zharief aariq is 9 months old!

Aariq turns 9 months old today! Alhamdulillah. Napa cepat sangat ni? Dah boleh roll, dah boleh mengesot, dah boleh merangkak, dah boleh stand with support dan skrg dalam process balance kan diri masa berdiri. Boleh la stand for 15 seconds like that and the best part is, dia dah boleh take few baby steps. Still wobbly la dan masih belum master stand on his own. Otw la tuh..rasa macam awal sikit dari Mika..tapi lebih kurang kot. Dah boleh agak la bila nak stand, bila nak duduk, stage yang banyak jatuh pon iye jugak. Ada je la ter miss step sana sini. Pandai clap hands, pandai show fan bila tanya mana fan, dah ada 4 batang gigi and macam ada je lagi nak naik..dan dah bising. Mulut bunyi² macam cakap tuh. Manja mommy sangat ni..bila nampak I memang orang lain tak laku. Daddy dia pon dia tak nak..asyik la nak suruh I amik dia. Bila orang lain amik, dia buat cam koala hug tuh. Tak banyak perbezaan dengan abang dia, cuma Mika ada la bab² lain dia advance sikit. Maybe dari kecik mmg dah nampak dia ni senang bersosial. Aariq on the other hand is a bit reserved. Syndrome anak kedua kah? Bila makan dia akan cakap "mamamamam"  tengok orang lain makan mulut pon kunyah². Suka kacau abang..bila abang cry, dia sibuk nak tengok abang cry..sambil tegur..in 3 mths time dah 1 yr old..insyaAllah double birthday celebration this yr.


Happy 9 months old Ahmad Zharief Aariq!

Saturday, August 11, 2012

brotherly love

Taken last Saturday..Aariq just woke up from his nap while Mika..susah betul nak nap bila weekend. Asyik nak main je. If dia dah ngantuk sangat baru terlelap tuh pon cam nak cepat bangun sebab tertidur.

apa kiss² ni
abang bising laa..cakap je
harap macam ni sampai besar..jangan gaduh² ye

Friday, August 10, 2012

apa buat tuh?

Came back home and found this.."Amboi..buat apa dengan anak dara orang tuh?"

 showing off his PSP..not his pon, daddy punya but dah jadi harta dia

touching betul

My sister la ni pagi² whatsapp suruh tengok this advert. I sampai² office pon dia buzz suruh tengok gaks..okay jom tengok. Tapi sebab kat office kena cover sikit, then sambil tengok I buat benda lain sebab confirm sedih. Haih..baru tengok 2 minute dah sedih..tak sampai habis lagi tu. Memang touching sangat² dan terus buat kita rasa bersyukur kalau parents still around. Aaa..sedihnya :(:( sediakan tisu banyak² yer..

Thursday, August 9, 2012

3rd dose of pneumococcal jab

End of last month, we brought Aariq to CA for his 3rd dose of pneumococcal jab. His weight tak naik banyak..9 kg at the moment but still above average. Doc said it's normal sebab dia dah active and usually at this month, memang weight agak static sikit. If naik tak banyak. As long as makan, milk semua cukup then that will do. Speaking of mobile, memang sangat mobile budak kecik ni. Dia advance sikit from his brother dalam part pull himself up dan jalan pegang² tu. Alhamdulillah. Part of me can't wait dia nak dapat kaki but part of me macam sedih sebab alahai..dah besar ke? bila dah rasa begitu, geram la tengok baby lain yang kecik² lagi..mula la terasa nak lagi satu. Ishhh...sabar² dulu kot. Penatttt :)


Sunday, August 5, 2012

shopping raya

We went to Mid Valley as hubby got some vouchers to spend at M.e.trojaya. The Curve punya tak best sangat but MV punya memang best. He gave me some tapi macam takde mood langsung nak shopping sebab I tak boleh la nak shop kalau tak aman. Mika kan ada for sure dia tak boleh tahan I lama² try baju ke apa. Hubby puas la tunjuk baju ni ok baju tuh pon..tapi hati tak berkenan..so balik tangan kosong..for me la. For kids macam² dia belikan. Both boys got some clothes and toys. Paling best, memang I aim dah dari dulu to get this long shirt for Mika and Aariq (pakai time wedding nanti) then puas hati la dapat beli. Plus now  M.e.trojaya ada promotion..spend above RM350, get one RM50 voucher. For me, kira shopping gaks la..shop for the kids. We reach there early jugak, say 10.30AM but bila nak balik tuh, masyaAllah..ramai nya orang. Nasib I dah start shopping for the kids and for us awal² dulu, cannot imagine kalau skrg baru nak shop. Ada siap bawak baby and all. Cukup la kot I bawak Mika sorang..ada yang jadi Hulk kang kalau both boys tak behave. Plus I cannot imagine if bawak Aariq gaks..dengan ramai orang, dengan bising. Kesian Aariq tak ikut tapi kalau ikut lagi kesian kan? Done with that, we went to Giant to get some stuffs. Tuh pon ramai orang, siap family ramai² buat rombongan to Giant. Petang Iftar at BM. MIL masak ketam sambal..ketam favourite saya..so tak malu je ratah ketam sampai 2 ekor. Mika pon Alhamdulillah makan banyak. Sepinggan nasi, sup sayur, telur dadar and a small piece of chicken. Kalau makan ramai² memang sedap kan? 




ada Mickey Mouse apa ntah kat MV ni 
 Mika Mouse