Tuesday, March 13, 2012

zharief aariq is 4 months old!


Aariq is 4 month old today! Alhamdulillah. Dah besar sikit anak mommy ni. Tapi Aariq ni macam more on the quiet side. Ke sebab kecik lagi dia senyap? Bunyi bunyi gaks but tak sebising abang dia or maybe I dah biasa Mika bising sgt kot. Let see his progress so far..

Took this from Mika’s development when he was 4 month old..jom tengok sama tak (bukan nak compare but as benchmark je)

  • boleh main² and buat facial expression to him - sama
  • loves to smile and boleh gelak² especially if kena tickle – sama
  • suka bila mommy kiss bunyi² at his tummy & pipi – sama tapi in Aariq’s case dia ni macam sensitive geli kat bahu. Kalau bukak baju tuh nampak sangat dia geli²
  • pandai merengek or was it mengamuk bila orang nak pakaikan baju..dia rimas tak suka orang pegang² dia or was it just with ME? – tak merengek tapi geli and kalau lapar confirm merengek
  • he still loves to play "bubble" sampai habis basah baju. pakai bib pon basah jugak. kena beli the plastic one kot - sama
  • still suka masukkan tangan dalam mulut and other things too, toys, hankie..u name it..sebab dia dah boleh pegang - sama
  • suka pegang botol susu although tak kuat sangat but boleh ar – ni ada tapi dia just sentuh sbb bottle dia besar kot, I pakai the 9 oz punya although he only drinks 4 oz at the moment :P
  • then if tak nak minum susu dah pandai tolak keluar sendiri or buat bunyi cam tiup² - aariq tak buat bunyi tiup but dia cam babble, cakap² meaning dia tak nak dah minum
  • suka sangat tengok cartoon or any shows yang ada nyanyi² sampai boleh gelak² senyum²..jangan nangis sudah – sama tapi tak pulak senyum gelak² more like in his own world, playing with his fingers, tengok² orang..i notice dia ni macam the observer type dan alert
  • bbsitter cakap dia dah boleh meniarap tapi mommy belum dapat tengok dia lagi buat so i have to see it first to believe it :P – aariq dah boleh roll over first time when he was 3.5 month old. Ada la 3 kali kot dia roll. Lepas tuh tak buat dah..mengiring je..tangan tak lepas². Practice makes perfect son! jangan malas² ok
  • don't like to be left alone as he will surely cries if he still awake..nak attention la tuh. especially when he knows his mommy is around – aariq ok je kot kena tinggal, dia buat hal dia sendiri tapi tak senang duduk if dia lapar or sleepy
  • sangat suka diri..if duduk atas lap pon dia akan stretch kan both his legs nak diri..if nak masukkan dia dlm car seat pon dia nak diri padahal suruh duduk – sama!
Basically, development progress dia sama dengan Mika. I love you baby!

a week before he turns 4 month old

No comments: