Saturday, August 27, 2011

Salam Aidilfitri

Last Saturday fasting and 2 more days nak raya! Last Iftar for this yr at mom's yesterday and ya Allah sedapnya! She cooked ayam masak kicap, sambal sotong, sup bayam+fish cake..aaa..sedap nya. Pagi-pagi dah ckp pasal food. Not good not good. I shall blog again later kalau berkesempatan. If tak, wanna take this opportunity to wish everyone Salam Aidilfitri Maaf Zahir Batin. Be safe okay :)

- Posted using BlogPress from my iPad

Wednesday, August 24, 2011

solat jom

Kalau daddy Mika solat je, Mika sure nak solat sekali. So dia akan tag along, together with his small sejadah dan kopiah. Marah betul kalau daddy tak tunggu.

 basically dia akan tiru je apa daddy dia buat tapi kan part baca² tuh, dia pergi baca doa makan!
Eh lama nye sujud? tak sedar la tuh orang dah bangun
but this boy of mine, solat kejap je..macam 1-2 min then terus bangun lari
time baca doa je dia datang balik

 
sapa la ajar kamu pout² ni Mika?

Tuesday, August 23, 2011

iftar dengan pakcik kepoh

Last Saturday saja bawak Mika berbuka dekat luar, macam la dia puasa kan but I felt like going to JM Bariani sebenarnya. Made a reservation early in the morning then petang tuh macam nak pergi ke tak nak pergi ke tak and sebab on Sunday nak Iftar with the girls without Mika, okay la..we went ahead with the plan. Surprisingly Mika behaved well. Sampai pukul 7 kot, then lupa pulak nak bawak entertainment tool dia but thank God dia ok je. Tengok la Mika yang kepoh ni..

food..sedap menjilat jari
rambut kusut masai
dah start kepoh..tangan tak boleh blah betul
malu la tuh

Monday, August 22, 2011

wedding in june

Also happened in the month of June but this one was early of the month tak silap. That month jer 2 kali we all pergi rumah Erin for two different events. The best part is, semua food dia sedap. Oh my, still boleh teringat briani served on this day. Erin's lil sister tied the knot and held her reception the same day. Sebab ni macam serve, so waiter tuh akan letak kan nasi. Memula dia letak sikit je then I mengadu kat Erin, terus dia top up then tak cukup tuh, siap tambah lagi. Erin, the briani was awesome! Co-incidentally the girls and I were all dressed in purple/pink shade. Theme wedding pon that color, so memang masuk la we all. Time ni perut tak nampak sgt and still boleh fit baju default for wedding :D




pool party and the kids had fun

I left this entry out too. June macam happening month sebab a lot of things happened that month. Weddings, birthday bash and this one was from Bella's 2 yrs old birthday bash. Held at Subang, Erin's parents' place and the theme was pool party. So basically dress down and expect water la kan :D



Sunday, August 21, 2011

eisha's reception

This is indeed a long overdue post :)  I thought I have blogged bout this earlier tapi lupa la tuh. Eisha had her reception in June at Felda Villa and the place is just next to Dewan Perdana, same area. Since it was on a Sunday night, we decided to let my mom bbsit Mika. The girls and I tak dapat duduk together sebab macam full that place but met up later for a quick photo session. Kejap je, nak amik pic with the bride pon tak sempat sebab we could not stay long. Some pics taken, courtesy of Faz. Thanks dear :)





Saturday, August 20, 2011

Random post on a saturday

25th weeks checkup went well, Alhamdulillah. First time pergi hari sabtu coz doc won't be available next week. Just that this time weight sama macam last mth. Doc ckp normal sebab puasa, some ppl turun but overall semua nya baik2 sahaja. To date i dah terskip 2 hari, hopefully dpt la habiskan the balance.

Done with the checkup pergi Jusco sebab nak beli maternity pants. I grab 3 pieces straight..should have kept dulu punya kan. Lepas pindah2 misplace terus tak jumpa. Now back at home, layan Madagascar 2 untuk kali ke seratus bersama budak notti ni.

Maybe iftar kat luar today, just the 3 of us. Nah, photo budak ni semlm. Brought him to the bazaar and he thought tempat tuh dia punya. Nak lari dan tak pegang tangan..kena marah mengamuk. Isshhh..betul2 menguji kesabaran. Next time kamu tinggal ye Mikhail Haris :)




- Posted using BlogPress from my iPad

Friday, August 19, 2011

think positive

HELLLLPPPPP! I've been extra busy this week. Sampai nak surf etc tak sempat. Ada one day, tak sempat nak online FB pon. From one meeting to another meeting. Loads of things to share and I need time in order for me to do that. Tapi dalam busy², manage to get baju melayu for the two boys and also one pair of kurung for yours truly. Kali ni amik bigger size untuk memuatkan perut and later if tak muat dah boleh la kot jual kat orang lain (tinggi nye cita-cita kamu untuk kembali ke pre-pregnancy shape, think positive think positive). This year's theme follow hubby punya taste sebab dia cakap nak recycle baju for his brother's wedding next yr..OK, no problem for me but definitely I tak recycle kot my baju, mesti nak yang lain kan. There's one thing though that is bothering me at the moment. I hope it will end in a +ve way, I have faith it will be and once it's over, I will definitely share it here. Got to go now, general assembly in 10 mins time. Later!

Thursday, August 11, 2011

what is happening to the world now?

How can they be so cruel? Kesian nyeee..I've been refraining myself from watching this clip but decided to watch it finally. Cam apa la perasaan mak dia eh bila tengok clip ni? Cam anak dah la jauh, kena assault then rob pulak tuh..cam tak bersalah, tak buat apa pon. My heart goes out to this boy. Get well soon! To watch the clip, click HERE.

Monday, August 8, 2011

Ramadhan day 6 & 7

Ramadhan day-8 dah today. So far so good. To date masih belum berbuka dekat rumah sendiri. Rumah dekat sangat, macam lagi meriah makan ramai², berebut². Hubby pon doesn't seem to mind, lagi banyak choice dia cakap.

Saturday mmg tak buat apa, Mika had toast for breakfast then I cooked him fried rice for lunch. Hujan tengahari tuh, so we took the opportunity to nap. Dapat la rest for an hour. Nampak Mika macam dah nak start selsema so we quickly brought him to nearby clinic. Just to be safe la kan. Tapi dia ok je, active semacam siap remind suruh bawak dia pergi clinic when we delayed. Dia tak takut sangat with the doc tapi sempat tanya I before masuk bilik doc tuh "Mommy, doctor tak jolok mulut kan?" Mana entah dapat word "jolok" tuh. That part dia trauma sikit, nama kena panggil dia ok je berlari masuk. Doc pesan² this and that and advise on the necessary. We then went to tahpau ayam penyet for Mika. Hubby tak buka with us that day but with his friends. My granny side my mom was here so dapat la berbuka sama.

Sunday came and cooked sardin dan egg for Mika but dia makan sikit je. Then I marah dia sebab suap makan je dia keluarkan balik..dia lari naik atas pergi kat his daddy. Bila I naik, tengok dia dah tidur. We then decided to check out bazar Ramadhan, seksyen 13 Shah Alam. Rasa first and last kot pergi situ. Bukan sebab tak best tapi cam ramai orang and mind you it was only 4pm. Then too many stalls, tak tahu mana satu yang sedap. We bought kuih je and one lauk sebab I ternampak lemak pucuk manis. Saya penggemar lauk² kampung. Eh gambar day 7 tak de pulak sebab lauk sempoi & lauk tunjuk je kot semua. Nevertheless masih sedap menjilat jari dan tambah nasi 2 kali! 


sediakan payung sebelum hujan..literally sebab time ni nak hujan dah

Friday, August 5, 2011

macam baru lepas lari marathon

Oh penat. I've updated like 3 posts sekali gus. I tak transfer pon pics from the phone, sent it thru email je. Done for today and time for blog hopping pulak. Enjoy the posts if you are reading..owh know what happen just before last Ramadhan? Click here but read at your own risk. You have been warned! Heh, saja je flashback :)

visiting Tok Mak

Balik from Pyramid, rest kejap then ikut my parents together with my bro and sis melawat Tok Mak (Johor) dekat Ampang Puteri. Dia jatuh the day before and broke her arm. Kesian. Dah la nenek I ni jenis masak sedap, eh apa kena mengena. Tak nanti raya macam tak dapat la nak merasa air tangan dia kot. My uncle, Dr J yang admit kan dia kat sini, senang la under his observation.

rambut mika tunggu time je nak potong
tangan dia letak on hubby's hand..i find it cute
this boy kan..dia pretend je to sleep
my mom in action
the two duts..apa peace² ni

mika lepas tumpahkan solivite
last but not least, yours truly yang berusaha mengecilkan badan with Tok Mak :)

last Sunday before Ramadhan

Sunday pulak we went to Pyramid. Pukul 10 dah sampai sebab konon nak bawak Mika tengok Transformers. Dah la tak boleh beli online masa queue tuh tickets sold out pulak. I don't know if they cancel the show ke apa so tak dapat la tengok.

while waiting for daddy to queue, meh amik gambar dengan smurfs ni

Shopping baju raya Mika sikit² and also bought his shoe. Baju Mika banyak lagi tak pakai kat rumah so tinggal nak top up sikit² je dan baju melayu. Boy..senang..it's either shorts, long pants, jeans, bermudas, tshirt, shirt..easy peasy :)

handy manny
 taking a break..atas kerusi pon boleh la

Lepas fikir² nak lunch kat mana, we went to this place. Hubby pernah makan so dia ajak I rasa la..nasi kandar zainul @ss 15, subang..jom makan!

Mika boleh pulak nampak ayam penyet tak jauh from this and insisted to eat that. So pergi situ dulu, bagi dia makan then only we went here. Big portion and not bad la, penuh pinggan I. Lain sikit la compare to Kayu & Pelita.

mee bandung satu!

Last Saturday we went to a wedding hubby's side dekat Muar. It was raining heavily on the way then ada la 2-3 accident kat highway. Sampai pon dah pukul 2. Sempat jumpa PIL and BIL kejap je sebab they all dah nak balik dah. None of the SILs came, ada hal kot. Nasib la I pon pergi with hubby je without Mika sebab kat situ macam panas dan orang ramai. Paling best hubby tak kenal pon sedara² dia yang kahwin ni, kira macam tak rapat la. So duduk semeja dengan orang tak kenal dan boleh pulak dalam tak nak makan sangat sebab save perut untuk mee bandung, nasi dia sedap pulak. Ada keropok lekor pulak tuh, fresh punya. Banyak jugak food lain..ada mee siput, mee kari ke mee udang, burger but sebab our plan next is to eat mee bandung, makan sikit² je. We left the house about 30 mins later, datang buat syarat :D

So pergi ke kedai mee bandung famous kat Muar..lupa nama tapi kedai tuh mmg ada stall mee bandung, satay pastu buat air tuh tokey kedai tuh kot..Chinese. Last I makan sini  before pregnant kan Mika, lama sangat dah. Ok la mee bandung dia, takde la macam nak lagi dan lagi dan lagi..maybe sebab not really my fav kot, so-so je. If pergi sini, gambar artis berderet dekat dinding kedai. Memang famous la kan, price pon murah. 

friday dah

Phewww..baru submit weekly report. Macam banyak pulak benda berlaku lately. Work is good, everything is actually good tapi I'm facing this one issue now. Dulu I relax je tengok the other TLs struggle with their newbies but now is my turn. One of the things that I hate the most is to be like a 'mother', I mean I am a mother la kan tapi I tak suka nak nag and pressure orang, kalau anak sendiri boleh la terima lagi, ni anak orang. Plus in my team now, ada la few older than me..so bila you nak bising² although you have the right to do so, still macam eh "Kau dah besar kan..boleh fikir sendiri what is best for yourself" Macam tuh la...I used to have a strong team tapi the old team members dah move on, expanding their career which I am truly happy for them tapi the newbies ni, macam nak ketuk² je. Nevertheless, tak la pressure sampai nak meletup ke apa, I'll do my best to get back the strong team I used to have. You can do it, Eeja plus I believe that my newbies have the capability to do that. They just need to be constantly reminded and pushed and I will take this as a CHALLENGE. Takkan nak relax je kan?

On the other note, I dapat makan sambal kentang for berbuka semalam. Lauk semalam simple tapi sedap. Makan tambah macam biasa. Mom cooked kacang panjang + kerang, sambal tempoyak ni yang ada ikan bilis dan petai. Pastu she bought ayam golek for top up. Balance lauk ikan masak lemak pon still ada lagi dan kacang botol for ulam..simple je kan..tapi sedap. Eh sabar Eeja, kamu kan puasa. Macam nak lagi je sambal kentang hari ni..hmhmh..

Thursday, August 4, 2011

salam Ramadhan

Salam Ramadhan everyone! Bz terlampau dekat office. Everyday ada je meeting/to-do things nak kena buat. Sedar² je dah hari Khamis dan 4 hari puasa dah. So far so good. I masih berjaya puasa, ye la bukan buat apa pon, duduk dlm air-cond dan gerak sikit² je. Weekend might be a bit challenging sebab nak entertain budak kecik yang tak la kecik sangat pon dari segi fizikalnya.

So far this week berbuka puasa dekat rumah my mom. We all beli la mana yang patut then makan sama². My mom memang akan masak so mana nak top-up tuh sila kan. Menu so far macam semua nye sedap la, tak sah kalau tak tambah nasi (refers to me). This is the second time I pregnant time puasa, so ada experience sikit. Sahur harus ambil + susu + kurma. InsyaAllah, boleh la bertahan. Baby pon behave well, good boy macam abang!

Day 1: 
Sahur - Baked beans, toast, scrambled egg, susu, kurma, vitamin
and for Iftar... 
ikan masak kicap, tauhu sumbat, sup tulang 

Day 2: 
Sahur - Nasi putih, ikan masak kicap, keropok, serunding, susu, kurma, vitamin (lama dah tak sahur nasi)
and for Iftar...
sambal udang, tauhu & taugeh masak lemak, ayam goreng 

Day 3: 
Sahur - Mee goreng (sikit je sebab tak sedap), murtabak, susu, kurma, vitamin
and for Iftar...
kerang rebus, ikan masak lemak, sayur kangkung
beli: ayam percik, sambal kentang, siput sedut

Hari ni tak tahu menu apa lagi but rasa nak makan sambal kentang lagi dengan nasi panas..makan begitu sahaja. Ok, selamat berbuka dan berpuasa!