Monday, August 16, 2010

first time buka puasa kat PH

Yesterday first time buka puasa kat rumah sendiri. I spent the day kat Subang and petang tuh around 5, baru balik PH. Hubby tak ikut so I asked him to buy juadah berbuka kat area PH first and dah settle baru I gerak. My mom cam ajak buka kat rumah and honestly I pon nak sebab save duit dan makan ramai2 kan best..tapi hubby cakap buka kat PH je plus tak pernah pon buka kat PH lagi. I tak kisah senarnye, just that you know la..susah nak buat kerja rumah dengan jari macam ni and I paling tak suka suruh hubby wash dishes ke, kemas ke, basuh baju takpe :P sebab I prefer to do it on my own.

Before balik, my mom bekalkan kari daging, sayur kacang panjang goreng, sambal tempoyak, otak-otak dan nasi..nasi pon nak bekal sebab I buat muka kesian cakap balik nanti baru nak masak and that time it was already 5 :P Pastu I pesan dah kat hubby tak payah beli lauk banyak sbb I dah bawak balik lauk, I just nak tauhu sumbat and maybe some kuih but that was not the case. He bought gulai siput sedut, tempe + ikan bilis goreng, kupang masak dengan kacang panjang, ayam masak merah dan ikan keli for dia and semua pon my favourite. Memang tak habis la semalam. I tak sempat nak makan otak-otak, sayur my mom buat, sambal tempoyak dan ayam masak merah pon. Siput sedut wajib makan sebab favourite :P And with Mika around, punya la susah nak makan dengan aman. Dia sikit lagi nak jatuh from his high chair sebab berdiri, nasib la I sempat sambut. Ish budak ni..kalau kat Subang at least I do not have to worry part kemas2 sebab if I kemas, my mom or sis akan wash the dishes but when I'm at PH, kena buat sendiri. That's the downside. Note: bukan I tak suka kemas2, but movement sangat limited. I so hate it macam tak boleh nak buat apa. Hubby said to leave the dirty dishes in the sink and he will wash them up later but I suruh dia handle Mika je. Clean him up while I take care of everything kat bawah. I will try to clean up as much as I could and maybe he could wash the dishes later..end up..I buat semua, baru puas hati! Dengan glove pon, glove lar..janji siap :D

So today berbuka kat rumah lagi and feel like having Chicken Kabsah lar. Hubby will buy it otw home nanti. Selamat berbuka everyone!