Thursday, June 3, 2010

of mom, maids..now & then

Jarang dah update kan? Could be sebab busy with the new role. Meeting almost everyday. Reports and etc. Balik rumah je I switch to 2 different roles pulak, entertaining hubby and son. Working mothers memang sangat hebat! *clap clap* Siapa lagi nak puji kan kalau bukan diri sendiri. I'm sure other moms out there with the same condition agree kan? Those yang balik jaga anak more than 1 lagi hebat!

Cakap pasal mom ni, I nak cerita sikit about my mom. She was a working mother too. Masa kecik not bad la sebab my dad used to work in the same company as her. So pergi balik tak perlu risau plus we were staying area Keramat that time, so agak dekat with Jalan Semarak. My bro and I hantar this rumah makcik dekat rumah my mom which I call her "Mak" and I sangat la attach with her sampai my mom nak amik bawak balik rumah pon I tak nak, I nak duduk with her. If kena marah ke apa, I sure lari pergi rumah dia. Tapi sekarang seperti kacang lupakan kulit dah..huhuh..kena visit balik Mak ni. Last I jumpa dia datang masa I kahwin. Ni dah ada anak ni, I patut bawak my son jumpa dia kan..

6 yrs old ada maid tapi maid to horror or to be precise psycho! Dia suka gelak sorang² and dia hang baju pukul 4 petang and also suruh my bro and I amik makanan sendiri. One night my parents pergi dating kot so tinggalkan my bro and I with her. I terjaga malam tuh then tengok rumah gelap semacam, I takut terus lari rumah Mak tuh sampai tertinggalkan my bro. Turned out maid tuh duduk belakang pintu..menyorok..scary kan??

Then masa I Std 1, we moved to Subang. We had to put up with that maid sampai dapat yang okay. Luckily not long after that ada and still remember her name is Kak Siti. Nice young lady. Tapi tak kekal lama..less than a yr je kot sebab dia nak further study. Next maid we got Kak Ani. Dah arwah dah. I ingat dia macam putih gebuh camtu badan cute². Suka suap I time nak gi skolah petang tuh and I still remember masakan sayur lemak putih dia tuh. Cam sangat synonym with her and she was nice. Tak lama jugak could be sebab dia dah start tak sihat.

Then the last one, I would not call her maid la, sebab she's one of our relatives..yang ni lama and sangat best. Every night kalau boleh nak tido bilik dia and not just me alone, my bro and if my cousins are around memang lepak bilik dia je. Garang-garang tapi we all macam selesa sangat dengan dia. She stayed with us about 6 years like that.

After that no maid dah but on the other hand, mom kena pindah Glenmarie. Pros sebab dekat about 10 mins drive from home. Cons dia kena belajar drive balik sebab it has been like 20 yrs kot dia tak drive. So berbekalkan with her 1st car, Perodua Kancil (dan I telah mengaccidentkan kereta dia right before I masuk U, sorry Umi! tapi tak kena marah pon :P) dia belajar la drive and pergi balik kerja memang no problem sebab dia jenis hafal jalan. If jalan tuh pergi, jalan tuh la pergi, kalau jalan tuh balik, jalan tuh la balik. Kalau pusing sikit mesti sudah sesat :P My dad pon dah started his own company this time so she had to be independent. Tapi sebab dekat and she can always balik rumah kalau emergency ke apa, so okay la. My sis that time baru 7 tahun..alamak..I tak ingat dia duduk mana..owh, maybe dekat rumah relative kitaorg kot which is also located in the same area. Betul tak adik? Kak Ja tak ingat..ke kamu sangat independent dah duduk rumah sorang² masa umur 7 tahun?

Okay back to my mom, her last 3/4 yrs with the company kena transfer to headoffice at Jalan Semarak, KL. Imagine having to go through traffic in the morning and evening with that age..and driving lagi..and worse kalau hujan..I salute you umi! Tapi time ni dia dah berani dah la drive long distance including balik kampung dia. I ni patut bersyukur kerja dekat dengan rumah. 15-20mins drive and ikut highway..jarang sangat jam sume. Alhamdulillah kan.

Tapi berbaloi :) Penat mana pon bila balik rumah tengok si kecik with his cheeky smile and always up to something terus cam tak penat dah. Tapi kalau too nakal susah gaks, memang tarik2 rambut. Betul tak emak²?

Okay lar, dari lama tak update terus cam terkeluar cerita zaman dulu² and merapu-rapu Till then, ciao!

6 comments:

puterikurekure said...

alolo...citer ni sweet sangat.

pengorbanan ibu tu tak terhitung tau.
:)

raF|za said...

heheh..kan? bila dah jadi mak cam baru paham

Yatie said...

salam kenal.... ANW horrornye ur maid.. gelak sengsorang, dok belakang pintu...

yatie, sawanila.com

raF|za said...

yatie: salam kenal :) yer, memang horror. dah la masa tuh kecik lagi, nasib tak nightmare ke apa :P

nazira aziz said...

maid gulung diri dalam tilam.

adik umur 9 dah duduk dekat rumah sorang2 okehh! hebat kan

raF|za said...

nazira: yer la, ingat time tuh dia guling2 diri dia dalam tilam. tok mak nampak :P

tuh laa..hebat tapi kamu macam masih pentakut sekarang..huhuhu