Wednesday, January 27, 2010

Mikhail at 13 months

Sudah 13 bulan anak bujang saya ni. Telah berjaya membesar bagai johan dan belajar banyak perkara baru. Alhamdulillah. The day he turned 13 months, was the day he got discharged from CA. Memang literally demam sebab nak besar (adakah penggunaan literally itu bersesuaian? hentam saje :P)

Okay I quickly summarise what he has achieved so far..here goes..
  • Dah kenal orang, if tanya mana Mika, Atok², Daddy, Mommy, Aunty², Uncle²..dah boleh point to the right person
  • Dia tau cakap dog, duck, bird tapi pronounce as bard, giraffe (pelat menjadi girra..hahahha..aunty zira), pampers menjadi pampa, seluar menjadi wawa, lompat menjadi pat, ball menjadi baball, jatuh menjadi tuh, tidur, no no no (cakap no no no tapi buat jugak), then favourite toys dia Elmo (momo), Spongebob (Bob) dan lain-lain
  • Kalau tanya dia nak ke tak nak..dia boleh angguk² or geleng² tapi sometimes different meaning
  • If bagi dia instruction macam "Give this to daddy please", "Go to daddy"..dia dah boleh faham la most of the instructions. If dia tak faham, dia akan macam terpinga²..huhuh
  • Suka books. Nanti dia amik book tuh bagi kat ktaorang cakap "Bak..". I'm not quite sure what he means with bak..huhuh
  • Pandai main cak², sometimes dia pergi belakang langsir or sofa, dia yang cak sambil sengih² nampak gigi
  • Suka menari if pasang nursery rhymes or any songs yang menarik
  • If cakap clever boy, automatically akan tepuk tangan
  • Yang ni a bit horror..dia panggil daddy dia "Awak"..huhuh..ni mesti sebab mommy dia panggil awak awak
  • Pandai buat aksi nak solat..diri atas sejadah..mulut kumat kamit, letak tangan kat telinga cam angkat takbir tuh pastu sujud. Alhamdulillah
  • Pandai tadah tangan nak baca doa
  • Dia panggil I "Ma..ma.." mana "mi" nye Mika?
  • Suka makan makanan orang besar. Basically he can eats mostly everything tapi takde la yang manis², yang pedas²..moderate sikit lar..his fav bfast/tea time food is roti bakar letak butter and pagi scramble egg. Munch time dia suka biskut Tiger..boleh makan sampai 3 keping tanpa henti
  • Suka macam nak lari..takut I tengok..kot² jatuh ke kan..camne
  • Pandai tunjuk tantrum..if tak dapat dia jerit² nak
  • Kalau dia tak nak orang pegang dia time dia jalan ke, diri ke..dia tolak tangan kita..macam terer je nye kamu?
  • Suka jalan..pantang nampak orang kat pintu nak ikut sekali sambil tunjuk kasut dia
  • Suka main stereng kereta..habis la dia tekan signal, wiper, hon, flashlight
Banyak lagi sebenarnye. He's 13 months already..cepat nye lar. If January last year, I masih dalam pantang. Tengah belajar menjadi mommy..sekarang pon masih belajar tapi dah different stage..heheh..okay lar, selalu I letak banyak pic Mika for his monthly progress tapi sebab dah memang letak banyak before this, I letak satu jer..ni amik semalam. Daddy Mika trim rambut dia..pastu cam senget² belakang tuh jadi sebab Mika tak duduk diam..so jadi la pelik..huhuh.

dah slim, one sebab baru lepas demam hari tuh
and another one reason sebab dah besar kot..
kata tak leh duduk diam, nak gerak² jer

Happy 13 months old Ahmad Mikhail Haris..
mommy & daddy love you..as always :)

3 comments:

Tatie Sharil said...

amende dia makan tu?
hahaha

raF|za said...

sikat..yumm yumm

naziracomel. said...

agagagaggagaga kelakar gila part sebut2 tu