Monday, November 23, 2009

Mikhail at 11 months


Mika dah besar, dah 11 mths old..he’s gonna be 1 yr old in a month time. Cepatnye!

Let see his “achievements” at 11 months:
  • Boleh stand lama² and if penat berdiri, dia akan squat and duduk slowly
  • Boleh berdiri sambil tepuk tangan..that shows he’s mastering his balancing skill
  • Faham simple instruction like "Put it in, put it back, tepuk tangan, sleep (terus baring), pokpokpok (tepuk2 normally victim daddy..hehehe), finish (dia pusing² tangan), point remote to tv, aircond, fan"
  • Kalau cakap² dengan dia, he will respond and macam faham..or sometime dia tengok I and hubby cakap² dia pandang jer, or bila I manja² with daddy dia, dia join sekali
  • Suka gigit orang
  • One time tuh dia geram tengok kaki I yang ada lebam², dia picit²..sakitttt
  • Pandai cubit kalau kita tak bagi dia something
  • If tangan I pegang laptop and he’s around, he’ll push away my hand
  • If tanya “Siapa budak baik/pandai etc..” dia automatically angkat tangan
  • Kalau kita angkat dia and dia tak nak, dia akan lembikkan badan dia and if tengah pegang dia and he really needs something then tak bagi, dia boleh meronta dengan jayanya
  • Pandai cakap “Nak..Tak Nak..” if tak nak akan disertai dengan geleng² kepala
  • Boleh naik tangga, boleh turun dari katil, boleh panjat meja dan sewaktu dengannya
  • Bila nampak budak lain normally diam seribu bahasa..or more to takde perasaan..baby gurl sebelah rumah dia tengok je tapi jari tunjuk²
  • If nampak kucing dia buat tangan macam panggil kucing tuh, and he knows birds, plane, fan
  • Nyanyi Twinkle Twinkle tangan dia bukak tutup bukak tutup
  • Pandai goyang badan bila dengar lagu
  • He knows kat mana nak pakai socks/shoes
  • Dah ada 8 gigi
Banyak lagi actually. I sampai tak terlist down. I’m really proud of him and his achievement so far. I love him so much and it’s really a mix feeling to watch him grow from baby till now..macam kejap je rasa. I still can remember few days before nak deliver kan Mika. My mom, MIL, aunty and cousins yang dok sibuk tanya I ok ke, ada tanda² tak and I even told hubby..I got the feeling the baby will come out on Saturday and I was right :) So Mikhail Haris, I've been your mommy for these 11 months, I hope I have been a good one. Please forgive me if I fail to meet your request or perform my duty perfectly..I will try my best and I must be the best. Anything for you, love..

Happy 11 months old Ahmad Mikhail Haris..
mommy & daddy love you..as always :)

No comments: