Friday, October 16, 2009

an EL which by right should be an MC

Morning! nak tahu tak berapa kali saya makan ayam penyet minggu ni? hari ahad, selasa dan khamis! 3 kali dalam seminggu makan ayam penyet..owh sebenarnye bukan nak cerita about ayam penyet..cuma kata² pembukaan jer.

Ni macam cerita hari Selasa and Rabu. Selasa Mika's bbsitter informed me cakap Mika tak nak tido siang..then macam meragam sikit. Haih, so automatically I pon tak senang duduk lar kan. Sikit² tanya how's Mika. Then dia kan flu and cough, maybe tak selesa la kot. Lagi kat rumah orang and bukan dia sorang je kat situ, so susah la nak bagi full attention. Poor boy. I asked Kak Ayu to look after him and balik kerja, I terus fetch him.

Memang dia nampak ngantuk tapi dia tak nak tido! lawan mata..around 6 I tukarkan baju and fed him milk and golek² dalam bilik..Mika macam kena gelap² so tutup langsir sume and within minutes dia dah tido..kesian dia. His cough macam tak ok lagi and tunggu hubby balik to go to Klinik Kanak-Kanak Dr Chan at Puchong recommeded by my friend, Ros. Actually I pon rasa unwell dah..sore throat I guess. Mana taknya, I tido with Mika and kiss² dia. After check up, doc prescribed flu, cough and phlegm medicine. Masa ni la 2nd time we ate ayam penyet. Makan ayam penyet pedas² tuh tak sakit tekak pulak :P

Wednesday tuh I mmg plan nak EL/MC. Tapi sore throat cam dah baik..and malas nak keluar gi clinic..so EL sahaja walaupon I boleh MC sebenarnya. Hubby pon off dat day so kami jaga Mika and he slept lama jugak in the evening. Konon² nak try makan Nasi Padang Sari Ratu @Subang Parade but Mika tido petang lama sampai 5pm and by that time orang dah balik kerja..so cancel. Pergi pasar malam jer.

If malam nak tido kan Mika macam senang jer. Sebab gelap kan..golek² kan dia then dia tido lar. No tv, no light..and I memang malam² buat macam ni sebab penting for baby to know the routine.
Side track kejap..nak citer routine Mika before sleep. The routine starts with, wash him up and this depends kalau melekit, sweating will mandikan him with warm water, mandi bawah shower jer, but if tak just lap². Mika is the type kuat peluh so must make sure dia selesa baru pakaikan pajamas. Then dah tukar night pampers, pakaikan PJ, put on his socks and bagi dia milk and before he goes to sleep, I akan play tickle² and sing for him tapi slow² lar kang active balik pulak dia and let him golek sana and sini..dia suka berdiri tepi cot and jatuhkan badan dia..hish stunt pulak, so kena alert la time ni. Then bila dia dah sleepy tuh, will lull him to sleep and also baca Al-Fatihah, 3 Qul and Ayat Kursi to him. Dah sleep, I angkat la dia and put him dalam cot. Every night lebih kurang macam ni lar.

Malam tuh hubby ada futsal and I played game kat FB sampai la sleepy. Itu sahaja aktiviti hari EL saya. Should have taken MC instead!

6 comments:

ai said...

aku x penah makan ayam penyet...camne la agaknye rasa dia? sama ke ngan ayam goreng? hhrmmmm

raF|za said...

hahaha..lagi lembut dan sedap!

gEe said...

hope u n mika dua2 dah sihat segala...will catch up perhaps this weekend..take good care!!

raF|za said...

thanks kak gee. alhamdulillah, so far so good. owh that reminds me that i kena amik cop kat CIMB ;)

Adekniza said...

mc je patutnya..rugi Annual leave sehari..haish

raF|za said...

tuh laa..ada reason malas pulak amik MC bile takde reason, gatal nak MC..hehe