Monday, September 28, 2009

Mikhail at 9 months

Mika turend 9 months on the 1st Raya itself. As usual, will briefly update on what he can do so far..9 months already?? 3 more months to 1 yr old my baby boy ni..

Let see his “achievements” at 9 months:
  • Dah boleh diri with support, pegang something like meja, sofa and jalan ke kanan dan ke kiri and also boleh bengkokkan lutut macam cangkung..according to BabyCenter, it's not easy to master this skill :P
  • Boleh jugak tatih² dengan dia but kejap² lar
  • Boleh cakap few syllabus like “nanak, tatata, mmmmmaaa”
  • If dia nak nampak something, dia akan point to that thing and macam bunyi² sikit
  • Suka menari to the songs in PHDC..especially Dibo the Gift Dragon, Higglytown Heroes, Little Einsteins..those yang ada lagu and with bright pictures..dia suka lar
  • Sangat suka attention..bila orang ramai angkat, layan dia..dia suka lar but bile takde orang layan, merengek je..kena ajar to behave ni
  • Dah pandai mintak² makanan orang..pergi dekat sambil telan air liur and tengok je orang makan tu
  • Suka kacau kucing! Owh kitten lar..kucing besar dia macam pegang² macam tuh jer
  • Dah tau fan kat mana, kucing mana, pastu buat “Hello” sambil pegang barang letak kat tepi telinga konon cam telephone lar..then tahu bagi barang kat orang bila cakap “Give to Mommy/Daddy/etc”
  • Owh jatuh tak payah la cakap berapa kali dah..ada one time tuh jatuh tersembam sebab tangan salah budget masa merangkak..darah gusi depan dia..sikit jer lar..then pagi before jatuh tuh jatuh katil lagi! Dia golek² dan jatuh nasib ada bolster bawah dia..hai..ni belum panjat² lagi..ada tak jual protective gear for baby? Rasa nak beli helmet dengan segala protector lar for Mika
  • Dah banyak gigi! Gigi atas ada 4..gigi bawah maybe naik lagi 2..and ada tanda2 gatal gusi untuk gigi² lain pula
  • Owh Mika pandai kiss..tapi bila dia kiss dia macam gigit..tapi gigit tak sakit lar..
  • Suka sangat baling barang² ke bawah..if dlm cot ke dalam kereta ke..suka baling ke bawah..if amik balik dia akan buat lagi dan lagi
  • Suka main pintu..if dapat, suka tutup kuat²..takut nye terkepit jari..must buy safety kits ni
  • When Mika is around, neither Mommy nor his Daddy can sit still..penat mengejar budak kecik ni
  • Aksi berani dia, suka berdiri dan lepaskan tangan..cam balancing..tapi nanti akan jatuh terduduk lar sebab tak kuat lagi kan..so kena standby belakang dia especially kat hard surface
  • Conclusion, banyak la benda dia boleh buat dah sekarang, Alhamdulillah. Hope everything goes well with him..membesar dengan sihat dan kuat and jadi someone besar nanti, InsyaAllah
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin..
and happy 9 months old to me!

Happy 9 months old Ahmad Mikhail Haris..
mommy & daddy love you..as always :)

6 comments:

Ahmad Johari said...

cepat btol sudah 9 months. dan skrg dia sudah pandai merengek/menangis bila tak dpt ape dia nak.

raF|za said...

tuh macam saya je..huhuh..i don't care, i want it now!

Anonymous said...

hai eeja... :) very fast kan? for all we know, tau2 je dah setahun :) my baby dah reached 1 year last saturday.. now, gomol la die puas2 sementara die masih kecil :p

asha said...

opss lupe laks.. dat was me yg drop u a note.. :) ~asha

raF|za said...
This comment has been removed by the author.
raF|za said...

hi asha dear! yer la cepat sangat. owh dah 1 yr old? happy belated birthday to ur dear baby girl :) hugs n kisses to her ya..take care!